Larense Veld

  • Start 2018
  • Oplevering 2021

In het oudste gedeelte van Almere maken sportvelden plaats voor woningbouw. De Laren is daarmee de nieuwste wijk van Almere Haven en omvat uiteindelijk in totaal circa 450 woningen. Binnen deze gebiedsontwikkeling ontwikkelt AM het project Larense Veld.

Larense Veld bestaat uit drie fasen. Uit het stedenbouwkundig plan is afleesbaar dat het hier gaat om de herontwikkeling van drie sportvelden. Voor de eerste fase met 51 woningen waren AM en Ballast Nedam gezamenlijk opdrachtgever, fasen twee en drie heeft AM voor eigen rekening en risico ontwikkeld. De woningbouw vindt plaats binnen de rijke groenstructuur die Almere Haven inmiddels kenmerkt; het groen heeft hier inmiddels een halve eeuw de tijd gehad om flink te groeien.

In  2018 kwam het eerste deelplan van Larense Veld op de markt. Met groot succes: de 35 rijwoningen en zestien twee-onder-een-kap woningen in jaren dertigstijl waren snel verkocht. Zo verging het AM ook bij de twee fasen die erop volgden en die wederom door Schippers Architecten BNA waren ontworpen. Er was veel ruimte voor aspirant-kopers om de woning naar eigen inzichten uit- en af te laten bouwen. Ook was er de mogelijkheid de woning geheel woonklaar af te laten leveren inclusief vloer- en wandafwerking. Bijzonder is dat Larense Veld bijdraagt aan een herwaardering van Almere Haven als bijzonder woonmilieu. Onder meer uit Amsterdam zijn een aantal voormalige Almeerders teruggekeerd naar dit deel van de stad waar gemeenschap en communityvorming vanouds sterk aanwezig zijn. Binnen die context past ook de herhuisvesting van een plaatselijke motorclub binnen het plan. Deze vereniging zoekt nu bewust de verbinding met de omringende nieuwe woonbuurt op.

Vanaf het begin van de ontwikkeling stond duurzaamheid zeer hoog op de agenda. AM en Ballast Nedam voerden een onderzoek uit onder de geïnteresseerden om hun wensen ten aanzien van dit thema te inventariseren. Op basis daarvan is onder meer besloten de woningen aardgasvrij en energieneutraal te maken. Voor Almere was dit de eerste keer dat duurzaamheid op deze manier gebiedsgewijs is ingevuld. Elke woning beschikt standaard over een innovatief verwarmingssysteem. Een lucht-water-warmtepompinstallatie in combinatie met zonnepanelen levert warmte en energie. Met deze aanpak geeft AM duidelijk invulling aan haar kernthema van ‘Gedurfde duurzaamheid.’ Een laatste opvallend detail: AM heeft vanuit haar rol als ambassadeur van de Hartstichting in Larense Veld een AED-defibrillator geplaatst. Daarmee is de wijk en omgeving ook ‘hartveilig’ gemaakt.

 

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media