De wereld van jongeren verbreden

De toekomst van kinderen mag niet bepaald worden door hoe en waar ze opgroeien. Dat vindt JINC. JINC is een organisatie die via bliksemstages, sollicitatietrainingen en carrièrecoaching door professionals uit het bedrijfsleven, jaarlijks de wereld verbreedt van duizenden jongeren. Zodat ze zien welke mogelijkheden ze hebben. Als partner van JINC zet AM zich hier graag voor in. Conny Duel, HR Business Partner bij AM, legt uit waarom.

Op een eerder moment in haar carrière had Conny al eens samengewerkt met JINC. Toen ze bij AM startte leek het haar een perfecte match vanwege de maatschappelijk gedreven ambitie van AM. Dus pakte ze het contact weer op. Conny: “Veel van ons hebben een relatief welvarende, gelukkige achtergrond, maar voor veel kinderen in Nederland geldt dat niet. Ze hebben ouders die dubbele banen moeten draaien en dus weinig tijd voor ze hebben, omdat ze anders niet rondkomen. Of ze komen uit een sociale omgeving waarin veel werkloosheid is en weinig positieve voorbeelden. Deze kinderen hebben een bredere omgeving nodig om te zien welke mogelijkheden ze hebben. JINC strijdt ervoor dat kinderen en jongeren in Nederland evenveel kansen hebben, ongeacht hun achtergrond.

Veel van ons hebben een relatief welvarende, gelukkige achtergrond, maar voor veel kinderen in Nederland geldt dat niet

Collega’s pakken het op

Toen ze het contact met JINC opnieuw aanging, ontdekte ze dat sommige collega’s binnen AM al projecten deden voor JINC. Ze organiseerden bijvoorbeeld bliksemstages. Conny bouwde de samenwerking verder uit. “JINC is een hele professionele organisatie. Ze hebben een soort vacaturebank op hun website met alle projecten waar ze nog vrijwilligers voor zoeken. Dat leidt tot verschillende mooie samenwerkingen. De collega’s zijn enthousiast en pakken het op. Ik dacht dat ik veel zou moeten enthousiasmeren, maar ik heb het aangejaagd en nu gaat het vanzelf: van bliksemstages tot carrièrecoaching en het geven van sollicitatietrainingen. Alle credits gaan naar mijn collega’s, want zij doen het allemaal.”

Ieder kind heeft talent

Met de bliksemstage van JINC ontdekken scholieren, die veelal van vmbo- en praktijkscholen komen, wat voor sectoren en beroepen er bestaan en wat past bij hun interesses. Als de jongeren AM bezoeken doorlopen ze een mooi programma: “Ze krijgen een rondleiding, spelen een quiz met vragen over het werk van AM. En ze gaan ook zelf aan de slag met het ontwerpen van hun eigen stad via een maquette.” Conny ziet dat jongeren tijdens zo’n stage soms de ogen geopend worden. “Er was een meisje dat tijdens haar bliksemstage aan de slag mocht met het intekenen van een plattegrond. Ze ging meteen te werk als een interieur designer, nauwkeurig en goed getekend. Ze was zo verbaasd toen mijn collega haar vertelde dat ze daar haar werk van kon maken en naar een designopleiding kon gaan. Fantastisch toch, dat ze bij ons erachter komen, dat ze van hun talent hun werk kunnen maken.”

Kauwgom in je mond

Zelf kwam Conny er door het geven van de sollicitatietraining achter hoe waardevol haar professionele kennis kan zijn voor jongeren. “Je vraagt jezelf in het begin af wat je kan bijdragen. Maar je komt erachter dat iets wat voor ons vanzelfsprekend is, voor deze jongeren een groot verschil kan maken. Ze beseffen niet dat je niet kunt aankomen op een sollicitatiegesprek met een petje op en kauwgom in je mond. Of dat ze een sollicitatiebrief niet in spreektaal moeten schrijven. Ze moeten nog leren dat ze niet met hun vrienden kunnen bellen tijdens hun werk. Allerlei zaken die voor ons zo vanzelfsprekend lijken.”

Voor één dag de directeur

Ze herinnert zich ook hoe een introverte jongen opbloeide toen hij tijdens Baas van Morgen voor een dag de directeur was van AM. “Hij mocht mee met onze directievoorzitter Ronald Huikeshoven. Die wist het ijs goed te breken door hem in de auto te vragen welke muziek hij graag wilde draaien. Daarna mocht de jongen mee vergaderen en vertellen wat hij belangrijk vindt aan een fijne woonomgeving. Later, toen zijn moeder hem op school kwam ophalen, vertelde ze ons dat we echt geen idee hadden hoe belangrijk deze dag voor hem was. Alleen al het feit dat hij een dag lang aandacht kreeg van onze collega’s.”

Fantastisch toch, dat ze bij ons erachter komen, dat ze van hun talent hun werk kunnen maken

Waardevolle gesprekken

AM inspireert deze scholieren door ze te laten zien wat er allemaal mogelijk is in het bedrijfsleven, maar andersom is het contact met de scholieren ook waardevol voor AM. Conny: “Kinderen zijn uiteindelijk ook bewoners van onze projecten. Tijdens de bliksemstages praten we met ze over wat ze belangrijk vinden in hun woonomgeving: van een eigen kamer tot een chillplek buiten. Veel weten we al, omdat we voor onze projecten ook met bewoners en kinderen in gesprek gaan. Daarnaast werken we samen met Jantje Beton om ervoor te zorgen dat onze projecten genoeg buitenspeelmogelijkheden hebben voor kinderen en jongeren. Het is mooi om ons beeld daarvan bevestigd te zien en het brengt collega’s misschien weer op nieuwe ideeën.”

Inzetten voor een ander

Ook vanuit HR-oogpunt vindt ze het waardevol. “Persoonlijk geloof ik dat je samen verder komt dan alleen. Ik ben als vrijwilliger actief geweest als taalmaatje en ik heb op de school van een vluchtelingenkamp gewerkt. Hoe mooi is het als je vanuit je werk ook de kans krijgt om je in te zetten voor een ander. Door als AM hiervoor de ruimte te bieden, kunnen onze collega’s niet alleen impact  maken via hun projecten, maar ook als persoon.”