Superieur leven aan de rivier STACK, Rotterdam, Zuid-Holland

Stoer is STACK zeker. Het circa 70 meter hoge woongebouw verrijst pal aan de Maas, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Müllerpier. Riverside living ten top dus. Het expressieve gebouw is al van ver herkenbaar. Een sculptuur van gestapelde blokken. Het silhouet lijkt constant in beweging, net als de Maas. STACK is eigenzinnig van buiten en exclusief van binnen.

  • Markante plek aan de Maas
  • Gevarieerd programma
  • Eigenzinning
Info
Type
Programma
Ontwerp

CONIX RDBM Architects en Groosman

Partners

Gemeente Rotterdam, Blauwhoed Groep

Realisatie

VORM Bouw

Status

In uitvoering

Type

Appartementen, Woningen

Volume

...

Programma

77 appartementen, 2 luxe penthouses en 6 gezinswoningen, parkeergarage, fietsenstalling

Aantal woningen
85
Impactthema’s

Gebiedsontwikkeling Müllerpier

Met de gebiedsontwikkeling wordt een tweede jeugd gegeven aan dit voormalige havengebied van Rotterdam, op een landtong tussen de Parkhaven en St Jobshaven. In totaal zijn hier ruim 500 woningen aan de stad toegevoegd, grondgebonden en gestapeld. Het stedenbouwkundig plan van KCAP werkt met gebouwen als autonome objecten die door een zorgvuldige onderlinge plaatsing een stedelijk ensemble vormen. Enkele daarvan werden gedraaid in de richting van stedelijke ‘landmarks’ zoals de Erasmusbrug om zo een verbinding te leggen met de rest van de stad. Door de diepte van de gebouwen zijn er veel semi-openbare hoven en binnenplaatsen die een aanvulling vormen op de openbare ruimte.

Een levendige plek voor starters en young professionals

Gevarieerd programma

De variatie aan soorten gebouwen is groot met zowel stadsblokken, grondgebonden woningen als torenblokken met een laagbouwsokkel. In die laatste categorie is STACK ontwikkeld: in de onderbouw hebben zes gezinswoningen met tuin een plek gekregen, met daarboven 77 appartementen met ruime balkon of terrassen en twee luxe penthouses – in drie gestapelde volumes. Grote ramen bieden een spectaculair uitzicht op de Maas, de haven, het park en de stad. Bij het ontwerp zijn buurtbewoners en geïnteresseerden nauw betrokken door middel van co-creatie bijeenkomsten.

Bijzondere woningen

De bakstenen architectuur van het gebouw (ontworpen door CONIX RDBM Architects en Groosman) sluit naadloos aan op de projecten die reeds eerder op de Müllerpier zijn gerealiseerd. Tussen de gestapelde blokken bevinden zich de ‘ringen’: de bijzondere woningen in combinatie met grote terrassen en een driezijdig uitzicht. De bewoners kunnen hun auto stallen met twee parkeerliften die toegang bieden tot de parkeergarage. Het gebouw beschikt daarnaast over een gezamenlijke fietsenstalling met plek voor ruim 100 fietsen.