AMuse: placemaker Mare Santema

Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Mare Santema

Beroep: Co-founder en directeur Usespace
Leeftijd: 26
Trots op: Dat we binnen een half jaar meer dan duizend mensen een plek hebben weten te geven in anders ongebruikte ruimtes.
Key in placemaking is… Experimenteer niet alleen in de tijdelijkheid met creatieve businessmodellen, stel ook in de permanente situatie ruimte voor hen beschikbaar.

Placemaking loont

“Ik heb architectuur gestudeerd aan de TU Delft en ben afgestudeerd met een onderzoek naar de financiële meerwaarde van placemaking. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat alle betrokken stakeholders vonden dat er een bovengemiddelde waardestijging van vijf tot tien procent optrad als er in een gebied placemaking is of is geweest. Het gaat dan bijvoorbeeld om een stijging van de grondprijzen, huizenprijzen en commerciële huurprijzen.”

Levensdoel

“Tijdens dit onderzoek viel het mij op hoeveel ruimte er in de stad beschikbaar is die niet wordt gedeeld met mensen die juist veel waarde toevoegen aan een gebied. Dat is nu juist wat placemakers doen: zij ontplooien creatieve initiatieven en versterken de sociale cohesie. Hierdoor wordt een gebied ook financieel meer waard. Ik dacht: dit wordt mijn levensdoel. Ik wil een brug tussen de commerciële en de maatschappelijk culturele sector slaan door middel van het beter benutten van ruimte. Deze twee werelden weten elkaar nu namelijk niet goed te vinden.”

In een flits

“Het begon met flitsbezorger Geitr, die alle etalages van hun darkstores had afgeplakt met stickers. Ik wist dat dit ze vroeg of laat problemen zou geven. Wat later inderdaad bij veel flitsbezorgers gebeurde. Dus belde ik ze op om te zeggen dat ze daar echt iets aan moesten doen. Ze waren het er helemaal mee eens. Zodoende mocht ik een project opzetten waarbij ik hun etalages ombouwde tot kunstgaleries.”

Win-win-win

“Voor het project ben ik op zoek gegaan naar lokale, overwegend jonge kunstenaars. Want veel jonge kunstenaars vallen zodra ze van de kunstacademie afkomen in een gat. In de etalages van Getir kregen zij een podium. Het heeft heel goed gewerkt. Voor Getir, de kunstenaars en de buurt. Getir kreeg een beter imago, de kunstenaars verkochten hun werk en ook de buurt was enthousiast.”

Dubbelgebruik

“Daarna heb ik samen met ontwerpstudio D/Dock Usespace opgericht. Want er zijn veel meer gebouwen die niet goed van hun ruimte gebruik maken. Dat vind ik zonde. Daarnaast wordt de kloof in de stad steeds groter. Ruimte is een mooi middel om mensen weer dichter bij elkaar te brengen. Dat zie ik ook echt terug. Door ruimtes dubbel of zelfs driedubbel te gebruiken, ontstaat er veel kruisbestuiving en worden allerlei nieuwe relaties gelegd. Het verbindt enorm.”

Welcome to the future

“Wij willen een beweging in de wereld starten van mensen die inzien dat het in alle opzichten beter is om ruimtes met elkaar te delen en de vraag naar flexibel ontworpen gebouwen stijgt. Want het biedt niet alleen financieel, sociaal en maatschappelijke voordelen, het is ook nog eens ontzettend duurzaam. Het is ons einddoel om deze zogenoemde blended venues in de toekomst zelf te gaan ontwikkelen en ontwerpen.”