Gasthuiskwartier

  • Start 2013
  • Oplevering 2023

Het ruim vijf hectare grote Gasthuiskwartier wordt de komende jaren getransformeerd naar een inspirerend woon-, winkel-, werk- en verblijfsgebied. Er ontstaat een nieuw stuk Bossche binnenstad, waar oud en nieuw, rijksmonumenten en karaktervolle nieuwe woningen, één geheel vormen.

Het voormalig Groot Ziekengasthuisterrein is een van de oudste ziekenhuislocaties van Nederland en is van grote cultuurhistorische waarde. Het is een waardevolle herinnering aan een oorspronkelijk middeleeuws ziekenhuis, bedoeld voor de zorg voor de arme bevolking. Bijzonder is ook dat de binnenstadsrivier de Binnendieze onder het gebied doorloopt. Binnen deze bijzondere context wordt gefaseerd een gemengd stedelijk programma gerealiseerd. Het voormalige hoofdgebouw is gesloopt en de hieronder gelegen parkeerkelder wordt omgebouwd naar een eigentijdse garage voor de bewoners, waardoor het gebied grotendeels autoluw kan worden ingericht. Daarmee wordt een nieuwe en aansprekende dimensie toegevoegd aan een van meest aantrekkelijke binnensteden van Nederland.

Placemaking

Het gebied telt ruim tien (Rijks)monumenten, zoals het Zusterhuis, de Oude Apotheek, het Stergebouw en de Kapel. Deze monumenten krijgen een tweede leven en een bij de locatie passende invulling, zoals de Polikliniek die door Domus Magnus tot een exclusieve zorglocatie werd getransformeerd. De monumenten bieden tijdelijk onderdak aan ondernemers (creatieve bedrijvigheid, cultureel- maatschappelijke organisaties en horeca). Dit tijdelijk gebruik heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het op de kaart zetten van dit gebied. De ontwikkelaars verdienden hiermee de LEEGaward; een erkenning voor de meest creatieve en sociaal verantwoorde tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed. Het woningaanbod is divers: herenhuizen, stadsvilla’s, stadswoningen en appartementen. Het commercieel vastgoed vindt een plek in bestaande rijksmonumenten en in nieuwbouw; de locatie direct naast het kernwinkelgebied maakt het gebied aantrekkelijk voor ondernemers in niche-branches en horeca.

Ligging op de kaart

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media