Schoemaker Plantage

  • Start 2015
  • Oplevering 2024

Op de oude TNO-locatie tegenover de TU Delft verrijst een compleet nieuwe woonbuurt met een centraal gelegen stadspark en zo’n 600 tot 800 nieuwe woningen. Daarmee wordt een substantiële bijdrage geleverd aan het binnenstedelijke bouwprogramma van de gemeente Delft. Dit is parkstedelijk wonen in de duurzaamste buurt van Delft, op fietsafstand van de bruisende binnenstad.

De buurt bestaat uit twee deelgebieden (Klinkerbuurt en Grasbuurt), die verbonden worden door een stadspark. De Klinkerbuurt is grotendeels gerealiseerd en de contouren van het park zijn aangelegd. Het park biedt ruimte voor tijdelijke initiatieven; denk hierbij aan tijdelijke horeca, pluktuinen en moestuinen – allemaal plezierige ontmoetingsplekken voor de bewoners. Later wordt de definitieve invulling bepaald, bij voorkeur samen met de bewoners. In ieder geval worden er veel bijzondere bomen geplant, die bijdragen aan de sfeer van de plantage. De fiets- en wandelroutes in de nieuwe woonbuurt sluiten aan bij het bestaande netwerk en een lange diagonale zichtlijn geeft zicht op de Nieuwe Kerktoren van Delft. Zo zijn de Schoemaker Plantage en de oude binnenstad fysiek en visueel sterk verbonden.

Nul op de Meter

Het woonprogramma is gevarieerd, met ruime eengezinshuizen, vrijstaande woningen en appartementen. De architectuur zorgt voor de samenhang, want uitgevoerd als een hedendaagse vertaling van de bekende ‘Delftse School’. De ‘Nieuwe Delftse School’ van Schoemaker Plantage zorgt voor een sfeer die zowel binnenstad als tuindorp ademt. De woningen worden/zijn voorzien van een uitgebreid Nul op de Meter-pakket, waaronder zonnepanelen en een warmtepomp.

Het resultaat: een energierekening van nul euro, tegen nul investeringskosten: deze zijn al in de koopsom inbegrepen en daarmee eenvoudig te financieren.

Ligging op de kaart

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media