Stads wonen aan je eigen park Schoemaker Plantage, Delft

Op de oude TNO-locatie tegenover de TU Delft verrijst een compleet nieuwe woonbuurt met een centraal gelegen stadspark en zo’n 600 tot 800 nieuwe woningen. Daarmee wordt een substantiële bijdrage geleverd aan het binnenstedelijke bouwprogramma van de gemeente Delft. Dit is parkstedelijk wonen in de duurzaamste buurt van Delft, op fietsafstand van de bruisende binnenstad.

  • Parkstedelijk wonen
  • Op fietsafstand van de bruisende binnenstad
  • Nul op de meter woningen
Info
Type
Programma
Ontwerp

Bedaux de Brouwer, WAM Architecten

Partners

Gemeente Delft

Realisatie

BAM Wonen

Status

In uitvoering

Type

Woningen

Volume

600

Programma

Woningen, Appartementen

Aantal woningen
600

Twee buurten

Schoemaker Plantage bestaat uit twee deelgebieden: Klinkerbuurt en Grasbuurt. Deze gebieden worden verbonden door een stadspark. De Klinkerbuurt is grotendeels gerealiseerd en de contouren van het park zijn aangelegd. Het park biedt ruimte voor tijdelijke initiatieven; denk hierbij aan horeca, pluktuinen en moestuinen – allemaal plezierige ontmoetingsplekken voor de bewoners. Later wordt de definitieve invulling bepaald, bij voorkeur samen met de bewoners. In ieder geval worden er veel bijzondere bomen geplant, die bijdragen aan de sfeer van de plantage. De fiets- en wandelroutes in de nieuwe woonbuurt sluiten aan bij het bestaande netwerk en een lange diagonale zichtlijn geeft zicht op de Nieuwe Kerktoren van Delft. Zo zijn de Schoemaker Plantage en de oude binnenstad fysiek en visueel sterk verbonden.

Hier woon je omringd door groen én met de stadse voorzieningen dichtbij.

Nul op de meter

Het woonprogramma is gevarieerd, met ruime eengezinshuizen, vrijstaande woningen en appartementen. De architectuur zorgt voor de samenhang, want uitgevoerd als een hedendaagse vertaling van de bekende ‘Delftse School’. De ‘Nieuwe Delftse School’ van Schoemaker Plantage zorgt voor een sfeer die zowel binnenstad als tuindorp ademt. De woningen worden voorzien van een uitgebreid Nul op de Meter-pakket, waaronder zonnepanelen en een warmtepomp.

Het resultaat: een energierekening van nul euro, tegen nul investeringskosten: deze zijn al in de koopsom inbegrepen en daarmee eenvoudig te financieren.

Wonen aan de rand van Het Stadspark

Het stadspark van Schoemaker Plantage verbindt Klinkerbuurt en Grasbuurt. Hier worden mooie duurzame initiatieven ontplooit zoals een tiny forest en wormenhotel. De fiets- en wandelroutes in de nieuwe woonbuurt sluiten straks allemaal aan op de bestaande paden. Zo zijn Schoemaker Plantage en de oude binnenstad straks goed met elkaar verbonden.

Rondom Schoemaker Plantage ligt een heel aantrekkelijk stukje natuur met bijzondere oevers. Ecologisch van grote betekenis voor plant en dier. De invulling past perfect bij een woonwijk zoals deze. Lommerrijk, speels en met veel speel-, zit- en wandelmogelijkheden.