Hart van de Waalsprong

  • Start 2018
  • Oplevering 2024

Ook in de retail is duurzaamheid een onderwerp dat hoog op de agenda staat. AM en VanWonen vullen dit op een ambitieuze manier in bij het centrumgebied Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Winkels en woningen worden zo gerealiseerd dat hier het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland ontstaat. Ook sociale duurzaamheid en cohesie krijgen volop aandacht: er is volop ruimte voor ontmoeting.

Bij de ontwikkeling van het centrumgebied van de uitbreidingslocatie Waalsprong hebben AM en VanWonen ingezet op de inclusieve stad en gedurfde duurzaamheid. Voor het zes hectare grote gebied is een gemengd stedelijk programma geformuleerd, met naast 11.500 m² aan centrumfuncties ook 235 koopwoningen en 210 huurwoningen. Een mix die de basis legt voor een gebied dat bereikbaar is voor uiteenlopende bevolkingsgroepen. Zij ontmoeten elkaar in de openbare ruimte van het centrale plein en de openbare ‘pocketparken’ die uiteenlopende recreatiemogelijkheden bieden. Het was deze visie die bij de gemeente Nijmegen het meeste aansprak: zij wees de combinatie AM/VanWonen als winnaar aan van de ontwikkelingscompetitie.

Om van Hart van de Waalsprong het meest duurzame winkelgebied van Nederland te maken, worden onder meer zonnepanelen, zonnepergola’s en wadi’s toegepast. De tuinen, groene daken en waterpartijen dragen hier eveneens aan bij. Daarnaast is ‘slimme mobiliteit’ een van de pijlers van het duurzaamheidsconcept. Zo zijn we in gesprek met We Drive Solar, de aanbieder van elektrische auto’s. Deze zijn bestemd voor gezamenlijk gebruik door de wijkbewoners. De energie die de auto’s opslaan kan ’s avonds weer gebruikt worden. Met de koop of huur van een woning ontvangen de bewoners een mobiliteitsabonnenement, waarmee ze naast de deelauto’s ook de beschikking krijgen over fietsen die verspreid staan door de wijk.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2021