Hart van de Waalsprong

  • Start 2018
  • Oplevering 2024

Met de ontwikkeling van de Waalsprong heeft Nijmegen de stap gezet naar de andere kant van rivier de Waal. De afgelopen jaren zijn verschillende deelplannen binnen deze gebiedsontwikkeling gerealiseerd. Een echt centrumgebied als hart van de wijk ontbrak nog. Hier geven AM en VanWonen nu gezamenlijk invulling aan. De ambitie: het meest duurzame winkelgebied van Nederland ontwikkelen.

Medio 2018 werd het nieuws bekendgemaakt dat AM en VanWonen de ontwikkelingscompetitie van de gemeente Nijmegen voor het centrumgebied van de Waalsprong hadden gewonnen. Het concept van een gemengd en energieneutraal stadje sloeg aan en wordt fasegewijs de komende jaren gerealiseerd. Het plangebied omvat in totaal zes hectare en biedt ruimte aan 11.900 m² aan centrumfuncties en 500 woningen. Deze worden verdeeld over zeven blokken. De 280 koopwoningen en 220 huurwoningen, waarvan 101 sociale huur en 119 vrije sector huurwoningen, liggen verspreid in de wijk.

Ontmoeting is het centrale thema bij de stedenbouwkundige opzet van het centrumgebied. Dat is mogelijk op het centrale plein maar ook in de verschillende ‘pocketparken’ met uiteenlopende recreatiemogelijkheden.

Belegger Syntrus Achmea neemt de winkels in het gebied en de vrije sectorhuurwoningen in portefeuille, de Nijmeegse woningcorporaties Portaal en Talis nemen de sociale huurwoningen af. Op deze manier wordt Hart van de Waalsprong een ‘Inclusieve stad’, een van de thema’s die AM als kern van haar strategie heeft benoemd. Ook het AM-kernthema ‘move to climate positivity’ komt duidelijk terug in het gebiedsconcept. Niet alleen in de wijze van bouwen maar ook in de services die de bewoners krijgen aangeboden. De ambitie om hier het eerste energiecentrale winkelcentrum van Nederland te maken wordt zichtbaar in de zonnepanelen en zonnepergola’s, alsmede in de innovatieve wadi’s, openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Verder is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s van We Drive Solar slaan energie op die eventueel ‘s avonds weer gebruikt kan worden. De inwoners kunnen met een mobiliteitsabonnement gegarandeerd gebruik maken van elektrische auto’s en fietsen die verspreid staan door de wijk.

De opening van het winkelcentrum staat gepland voor eind 2023 en naar verwachting is vanaf 2024 de hele stadswijk opgeleverd.

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media