Meest duurzame woon-winkelgebied van Nederland Hart van de Waalsprong, Nijmegen

Met de ontwikkeling van de Waalsprong heeft Nijmegen de stap gezet naar de andere kant van rivier de Waal. De afgelopen jaren zijn verschillende deelplannen binnen deze gebiedsontwikkeling gerealiseerd. Een echt centrumgebied als hart van de wijk ontbrak nog. Hier geven AM en VanWonen gezamenlijk invulling aan.

  • Eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland
  • Hét woon- en winkelhart van de Waalsprong
  • Uitgesproken karakter
Info
Type
Programma
Ontwerp

De Zwarte Hond

Partners

Gemeente Nijmegen, VanWonen, Portaal en Talis

Realisatie

2024

Status

in ontwikkeling

Type

Koop- en huurwoningen, Appartementen

Volume

500

Programma

11.900 m² aan centrumfuncties en 500 woningen. Deze worden verdeeld over zeven blokken. 280 koopwoningen en 220 huurwoningen, waarvan 101 sociale huur en 119 vrije sector huurwoningen.

Het plan

Hart van de Waalsprong ligt in de wijk Hof van Holland. De nieuwste wijk van Nijmegen-Noord is gunstig gelegen tussen Spiegelwaal, Graaf Alardsingel en spoorlijn. Hart van de Waalsprong vormt, zoals de naam al aangeeft, hét woon- en winkelhart van de Waalsprong. De bereikbaarheid is zowel met de auto, fiets en het OV (station Lent ligt op loopafstand) heel goed. Hart van de Waalsprong ligt daarnaast dichtbij de Waal, de uiterwaarden en het centrum van Nijmegen.

In Hart van de Waalsprong komen 500 koop- en huurwoningen (waarvan 100 sociale huurappartementen) en ruim 35 winkelunits met gezellige horecagelegenheden. De nieuwe stadswijk heeft een uitgesproken karakter door zichtbare duurzaamheid, door water en groen, spannende stedelijke architectuur en een opvallend centraal plein. Alles komt samen in het kloppende hart van de Waalsprong.

Elkaar ontmoeten als positieve impact

Ontmoeting is het centrale thema bij de stedenbouwkundige opzet van het centrumgebied. Dat is mogelijk op het centrale plein maar ook in de verschillende ‘pocketparken’ met uiteenlopende recreatiemogelijkheden.

Hart van de Waalsprong is een gebied waarbij meerdere ambities succesvol samenkomen

Inclusief en klimaat positief

Belegger Syntrus Achmea neemt de winkels in het gebied en de vrije sectorhuurwoningen in portefeuille, de Nijmeegse woningcorporaties Portaal en Talis nemen de sociale huurwoningen af. Op deze manier wordt Hart van de Waalsprong een ‘inclusieve stad’.

Ook het AM-kernthema ‘move to climate positivity’ komt duidelijk terug in het gebiedsconcept. De ambitie om hier het eerste energiecentrale winkelcentrum van Nederland te maken wordt zichtbaar in de zonnepanelen en zonnepergola’s, alsmede in de innovatieve wadi’s, openbare tuinen, groene daken en waterpartijen. Verder is er sprake van duurzame mobiliteitsoplossingen. De gezamenlijke elektrische auto’s van We Drive Solar slaan energie op die eventueel ‘s avonds weer gebruikt kan worden. De inwoners kunnen met een mobiliteitsabonnement gegarandeerd gebruik maken van elektrische auto’s en fietsen die verspreid staan door de wijk.

Duurzaam wonen

Energieneutraal wonen is de norm in Hart van de Waalsprong. De woningen worden duurzaam ontworpen zodat ze lang mee gaan en de impact op het milieu zo klein mogelijk is. Dit betekent dat bewoners van een energieneutraal huis bij vergelijkbaar gebruik een lagere energierekening hebt dan van eenzelfde woning die niet energieneutraal is.

Hart van de Waalsprong wordt een bruisende, stedelijke nieuwe woonwijk voor iedereen. Er komen circa 500 koop- en huurwoningen, variërend van stadsvilla’s tot lofts en van appartementen tot herenhuizen. De woningen liggen verspreid over een aantal woonblokken die elk een naam hebben gekregen die verwijst naar de flora, fauna of landschappelijke elementen in het stroomgebied van de Waal.

Hét functionele en sociale hart

Hart van de Waalsprong wordt hét functionele en sociale hart van Nijmegen-Noord. Het nieuwe winkelcentrum voorziet de bewoners van de Waalsprong en omgeving in de dagelijkse en weekboodschappen. Samen met de horeca en maatschappelijke en (para)medische zorgvoorzieningen is Hart van de Waalsprong de huiskamer van de wijk.

Het winkelcentrum is verdeeld over zes blokken waarbij het grootste aantal winkels zich zullen centreren om het levendige winkelplein en aan het zogeheten vers-straatje. Het winkelplein wordt ingericht als levendige plek met terrassen, een water(speel)element en logische loop- en zichtlijnen. Alle winkels zijn goed zichtbaar. Aan dit plein bevinden zich twee belangrijke trekkers van het winkelcentrum, de supermarkten Albert Heijn (full-service) en ALDI (discounter). Daarnaast komt hier ook gezellige horeca met een echt Nijmeegs sfeertje. Tussen de beide supermarkten komt het vers-straatje met lokale smaakmakers als een bakker, slager, slijter en visboer.