Groen en waterrijk wonen Weespersluis, Weesp

Onder de rook van Amsterdam wordt volop gebouwd aan het woongebied Weespersluis. Een gebiedsontwikkeling van maar liefst 300 hectare, waarvan een derde is bestemd voor bebouwing en twee derde voor groen en water. AM is hier een van de gebiedsontwikkelaars.

  • Onder de rook van Amsterdam
  • Veel ruimte voor natuur en water
  • Drie deelgebieden
Info
Type
Programma
Ontwerp

Heren 5 Architecten

Partners

gemeente Weesp, BPD, Adriaan van Erk, Blauwhoed, Van Wijnen

Realisatie

BAM wonen

Status

In uitvoering

Type

Woningen

Volume

-

Programma

-

Aantal woningen
-
Impactthema’s
Design for wellbeing

Belangrijke rol voor natuur en water

Weespersluis wordt een ruim en groen woonlandschap. Zeer centraal gelegen, op 10 treinminuten van Amsterdam, dichtbij ‘t Gooi én bij de Vecht. De natuur en het water spelen een belangrijke rol. Slechts een derde deel van het gebied wordt bebouwd. De rest blijft open voor water en groen. In Weespersluis komt nieuw water dat in verbinding staat met de Vecht en drie parken die veel ruimte geven om veilig te spelen, te sporten en te wandelen en fietsen. Het historische centrum van Weesp is op steenworp afstand.

Vanuit Weespersluis vaar je straks zó de Vecht op

Grote gebiedsontwikkeling

In aantallen gemeten is Weespersluis niet de grootste gebiedsontwikkeling van Nederland maar in procesmatig opzicht is de complexiteit wel degelijk indrukwekkend. Eén provincie, twee gemeenten, een waterschap en waterleidingbedrijf en het Rijksvastgoedbedrijf behartigen hier de publieke belangen. Aan private zijde opereren vijf marktpartijen waaronder AM; zij werken samen in de ontwikkelcombinatie GEM Bloemendalerpolder.

Waterrijk, Vechtrijk en Lanenrijk

Weespersluis bestaat uit drie deelgebieden; Lanenrijk, Vechtrijk en Waterrijk. Lanenrijk is een buurt met singels, lanen en hofjes in het groen. Vechtrijk is georiënteerd op de Vecht en heeft de uitstraling van een vestingstadje. En in Waterrijk liggen de woningen ruim in het groen of aan het water. In Weespersluis komt een verscheidenheid aan woningtypes. Een aantal woningen staat straks aan het water met een eigen steiger. Daarnaast komen er diverse openbare aanlegplaatsen. In totaal worden gefaseerd ca. 3.550 woningen in Weespersluis gebouwd.