Een nieuw stuk binnenstad voor Den Bosch Gasthuiskwartier, Den Bosch

Gasthuiskwartier wordt gevormd door een samenspel van unieke woningen, in verschillende kleuren en materialen. Het heeft de sfeer van de oude binnenstad, maar is bovenal een eigentijdse woonomgeving. Een buurt met een eigen verhaal. En met een breed aanbod aan herenhuizen, stadswoningen en appartementen. De architectuur van de woningen sluit aan bij de authentieke gevels van ’s-Hertogenbosch én bieden alle gemakken van moderne nieuwbouw. Er ontstaat een nieuw stuk Bossche binnenstad, waar oud en nieuw, rijksmonumenten en karaktervolle nieuwe woningen, één geheel vormen.

  • Uniek en eigentijds
  • Duurzaam wonen en recreëren
  • Grotendeels autoluw
Info
Type
Programma
Ontwerp

Bedaux de Brouwer, HP Architecten, Hilberink Bosch, Mulleners + Mulleners, West 8 (stedenbouwkundig supervisor

Partners

gemeente 's-Hertogenbosch, Heijmans Vastgoed

Realisatie

Bouwbedrijf Pennings, Heijmans Woningbouw

Status

in uitvoering

Type

Woningen, Appartementen, Kantoren en Retail

Volume

225, 3.000 m2

Programma

Circa 3.000 m² winkels, transformatie van 10 Rijksmonumenten

Aantal woningen
225

Heden en verleden met hedendaags comfort

Het voormalig Groot Ziekengasthuisterrein is van grote cultuurhistorische waarde. Bijzonder is ook dat de binnenstadsrivier de Binnendieze onder het gebied doorloopt. Binnen deze bijzondere context wordt gefaseerd een gemengd stedelijk programma gerealiseerd. Het voormalige hoofdgebouw is gesloopt en de hieronder gelegen parkeerkelder wordt omgebouwd naar een eigentijdse garage voor de bewoners, waardoor het gebied grotendeels autoluw kan worden ingericht, wat de kwaliteit van wonen bevordert. Daarmee wordt een nieuwe en aansprekende dimensie toegevoegd aan een van meest aantrekkelijke binnensteden van Nederland.

Gasthuiskwartier is een buurt met een eigen verhaal

Tweede leven voor monumenten

Het gebied telt ruim tien (Rijks)monumenten, zoals het Zusterhuis, de Oude Apotheek, het Stergebouw en de Kapel. Deze monumenten krijgen een tweede leven en een bij de locatie passende invulling. De monumenten bieden tijdelijk onderdak aan ondernemers (creatieve bedrijvigheid, cultureel- maatschappelijke organisaties en horeca). Dit tijdelijk gebruik heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het op de kaart zetten van dit gebied. De ontwikkelaars verdienden hiermee de LEEGaward; een erkenning voor de meest creatieve en sociaal verantwoorde tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed.