Nieuws

Bijzonder gevelkunstwerk voor nieuw appartementengebouw Ravelijn in Diemen

19 februari 2024

Het nieuwe gevelplastiek van het in aanbouw zijnde appartementengebouw Ravelijn in Diemen is een ware eyecatcher. Het kunstwerk is een abstracte weergave van de oudste landkaart van Noord-Holland uit 1575 en refereert aan de historische context van deze plek. Het is gemaakt om deze nieuwe ‘entree’ naar het centrum van Diemen extra uit te laten spreken. De locatie van het gebouw is door middel van een in het oog springende ‘rode steen’ in de landkaart zichtbaar gemaakt. Wethouder Marian Everhardt van de gemeente Diemen en Hans Lachmansingh van a.s.r. Real Estate plaatsten tijdens een officieel moment de rode steen in het metselkunstwerk.

Verbinding tussen woonomgeving en verleden

In het metselkunstwerk is een abstracte weergave gemetseld van een van de oudste kaarten van Noord-Holland uit 1575. Het gedeelte waar de locatie van het gebouw op staat wordt op de gevel weergegeven. Dit betreft de Diemerbrug op de kruising van de trekvaart, tussen het Diemermeer en de Bijlmermeer, en de Diemerlaan. Het gevelkunstwerk is voorzien van een schriftelijke toelichting voor buurtbewoners en bezoekers.

Ravelijn

Woongebouw Ravelijn is een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar AM. De 51 woningen zijn door a.s.r. real estate namens het ASR Dutch Core Residential Fund gekocht. Ruim de helft van de woningen wordt verhuurd in het middenhuursegment. De woningen voorzien daarmee aan in de grote behoefte aan betaalbare huurwoningen in de regio Amsterdam. Het gebouw is ontworpen door INBO en wordt gerealiseerd door Bot Bouw. Verwachte oplevering is in het vierde kwartaal van dit jaar.

Friends-woningen

De woningen in het project bestaan uit twee- drie- en vierkamerappartementen, variërend van 50 m² tot 89 m². Onderdeel zijn tien zogenaamde 'Friends appartementen' naar een woonconcept van AM. Dit zijn appartementen voor mensen die geen relatie met elkaar hebben, maar samen en ook zelfstandig in de stad willen wonen. Deze woningen hebben twee ruime slaapkamers en aangrenzend een eigen badkamer. De woonkamer, keuken en het toilet worden in deze appartementen gedeeld. Alle woningen hebben een buitenruimte en in de omgeving zijn veel voorzieningen zoals winkels en horeca. Daarnaast bevinden zich op een paar minuten fietsen winkelcentrum Diemerplein en het grootste sportpark van Amsterdam, met o.a. een atletiekbaan, voetbal- en tennisvelden en een schaatsbaan.