Realisatie Zwethof Zoeterwoude van start

3 oktober 2022

Gemeente Zoeterwoude, gebiedsontwikkelaar AM, Boerbouw Nieuwerbrug en kopers vierden de start van het nieuwbouwproject Zwethof in Zoeterwoude. Het project bestaat uit 41 woningen waar ruimte is voor mens, dier en natuur. Wethouder Paul Oltholf en Gilbert Kokenberg, directeur projecten bij AM onthulden een ontwerp van een insectenhotel dat bij de oplevering van de woningen wordt geplaatst. Dit vanwege de relatie tussen het mooie plan Zwethof met de natuur.

Woningbouw in een groene en waterrijke omgeving

Zwethof is een niet alledaags plan met een eigentijdse architectuur in een groen en waterrijk gebied. De woningen worden zo gebouwd dat ze passen in deze groene omgeving. Bijzonder is dat de nieuwe bewoners een speciaal protocol hebben ondertekend. Hierin staat wat wel en niet is toegestaan qua verharding en hoe de bewoners moeten omgaan met de biodiversiteit, beplanting en andere natuurelementen.

Uniek natuurspeeleiland in de nieuwbouwwijk

Het natuurspeeleiland is onderdeel van de nieuwbouwwijk Zwethof in Zoeterwoude-Dorp. De afgelopen weken is er hard gewerkt aan het natuurspeeleiland. Op het eiland zijn leuke speeltoestellen, zoals een kabelbaan en een waterspeelplaats. Vanaf de klimbomen op de heuvel hebben de kinderen straks een mooi uitzicht. Het natuurspeeleiland gaat open zodra er geen bouwverkeer meer is in de wijk. Naar verwachting duurt dit een jaar.

De nieuwe woningen worden volledig duurzaam gebouwd

Met een warmtepomp en warmte-koude-opslag worden de woningen verwarmd en in de zomer gekoeld. Alle woningen krijgen zonnepanelen en zeer goede isolatie.

De gemeente en AM zijn trots op het groene, klimaatvriendelijke en duurzame plan. Medio 2024 worden de eerste woningen opgeleverd.