Uitbreiding binnenstedelijk Gasthuiskwartier in ’s-Hertogenbosch feestelijk van start

20 april 2022

Gebiedsontwikkelaars AM en Heijmans geven donderdag 21 april het officiële en feestelijke startsein voor de realisatie van 25 nieuwe woningen (Blok D en E) binnen het Gasthuiskwartier in het centrum van ‘s-Hertogenbosch. Verschillende typen stadswoningen, stadsvilla’s en ook een vrijstaande villa, alle voorzien van een privétuin en een unieke architectuur, verfraaien straks dit nieuwe stuk binnenstad. Bewoners hebben een parkeergelegenheid en een berging in de ruime ondergrondse stallingsgarage. De officiële handeling wordt verricht door wethouder Roy Geers van de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met twee kopers. In totaal komen er circa 340 woningen in het Gasthuiskwartier.

Stads en rustig wonen in Gasthuiskwartier

Het ruim vijf hectare grote Gasthuiskwartier wordt getransformeerd naar een inspirerend woon-, winkel- werk- en verblijfsgebied. In dit nieuwe stuk Bossche binnenstad vormen oud en nieuw, rijksmonumenten en karaktervolle nieuwe woningen straks één geheel. In de infrastructuur en de bebouwing van de wijk zijn de zichtlijnen naar het oude centrum met de Sint-Janskathedraal geborgd. Bewoners kunnen ontspannen en zonder parkeerproblemen wonen met alle voorzieningen en genoegens van de stad op loopafstand. De eerste fase aan de zijde van de Zuid-Willemsvaart en de Nieuwstraat is afgerond en wordt volop bewoond, wat al reuring geeft aan het nieuwe stadskwartier. Blok C (tweede fase) was al eerder in aanbouw en wordt naar verwachting eind van dit jaar opgeleverd. De derde fase (blok D en E) gaat nu in aanbouw. De prognose van de oplevering is eind 2023.

De woningen hebben zowel klassieke als eigentijdse kenmerken en ook een unieke signatuur door de samenwerking met verschillende architecten: HP Architecten, Hilberinkbosch Architecten, Bedaux de Brouwer Architecten en Mulleners + Mulleners Architecten. Dit geeft gevarieerde en levendige gevelbeelden. De bouw van de woningen is in handen van Bouwcombinatie Gasthuiskwartier, die bestaat uit Heijmans Bouw en bouwbedrijf Pennings uit Rosmalen.

Start verkoop vierde fase

Naar verwachting start in het derde kwartaal van dit jaar de verkoop van 78 appartementen aan de Tolbrugstraat (blok F). Daarna komen nog twee grondgebonden woningen in blok E in verkoop.

Duurzaam

Eén van de bijzondere elementen binnen het Gasthuiskwartier, naast onder meer het behoud en herstel van monumentale gebouwen, is het hergebruik van de kelder onder het voormalige Groot Ziekengasthuis, dat eerder op deze locatie stond. Deze is getransformeerd naar een moderne ruime parkeerkelder voor de bewoners, die inmiddels deels in gebruik is genomen. Alle woningen zijn gasloos en worden voorzien van een lucht-water warmtepomp, triple beglazing en deels ook van zonnepanelen. Enkele woningen worden voorzien van groene daken met sedum, wat warmte- en geluidsisolerend werkt en ook CO2 en fijnstof bindt. In de zomer werkt dit bovendien verkoelend en voorkomt hittestress.

Meer informatie over het project is te vinden op www.gasthuiskwartier.nl.