AMuse: placemaker San van der Zeijden

Beroep: Projectleider gebiedsontwikkeling gemeente Velsen
Leeftijd: 38
Trots op: Deelname aan de Hudson 400
Key in placemaking is… Een gebied ontwikkelen waar mensen zich thuis voelen

Spiegelen

“Op dit moment begeleid ik Pont tot Park, de grootste ontwikkeling in IJmuiden. Als projectleider werk ik vanuit strategisch oogpunt aan de gemeentelijke kaders die wij samen met de belangrijkste stakeholders moeten stellen. Participatie speelt daarbij een belangrijke rol. Voor mij is participatie essentieel. Ik vind dat wij als gemeente continu moeten spiegelen of dat wat we doen óf willen gaan doen wel het juiste is.”

Er middenin staan

“Dat kan in mijn ogen alleen door het gesprek met de bewoners, gebruikers en ondernemers in het gebied aan te gaan. Zij zijn voor mij de belangrijkste stakeholders. Bewonersavonden en Informatieavonden alleen zijn niet genoeg; ze zijn veelal eenzijdig, er komen vaak dezelfde mensen op af en mensen moeten hiervoor naar ons toe komen en dat is toch een drempel. Daarom trek ik altijd het ontwikkelingsgebied in. Alleen door er midden in te staan kom je erachter wat er werkelijk leeft. Dan kun je opzuigen wat er nodig is en kunnen wij als gemeente het juiste doen.”

Laagdrempelig

“Soms schiet ik mensen aan bij de supermarkt of knoop ik al lopend door de buurt een praatje met bewoners aan. Voor Pont tot Park hebben wij een projectbureau in het gebied geopend. Als mensen zin hebben in een kop koffie, kunnen ze zo binnenlopen. Het maakt het allemaal veel laagdrempeliger. Op deze wijze ontstaan er veel leukere en veel eerlijkere gesprekken.”

Een andere weg…

“In gesprek kom ik er vaak achter dat er gedeelde belangen zijn. Die belangen maken een plan meestal veel beter. Zo hadden wij bijvoorbeeld bedacht dat er een weg moest komen aan de noordzijde van een ontwikkeling. Maar de bewoners wilden helemaal geen drukke weg direct grenzend aan hun achtertuin. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar alternatief en ontdekten dat een weg aan de zuidzijde niet alleen voor hen prettiger was, maar verkeerskundig ook nog eens veel veiliger.”

Op pantoffelafstand

“Ik weet nog goed dat wij met seniorenwoningen bezig waren. Op een gegeven moment kwam er een heel oud vrouwtje naar me toe, ze liep al helemaal gebogen. Ze klampte me aan en zei dat ze graag op haar pantoffels naar de supermarkt wilde kunnen. ‘Op pantoffelafstand’ noemde ze het. Het was heel beeldend. Ik heb het letterlijk zo in mijn raadsvoorstel opgeschreven.”

Trots

“Een van de ideeën die voor Pont tot Park is ontstaan – puur en alleen omdat ik door het gebied ben gaan lopen en er met mensen in gesprek ben gegaan – is om van het park dat er omheen loopt iets moois te maken. Nu komt er bijna niemand, omdat er weinig te doen is. Wij hebben dit als gemeente omarmd als een kwaliteit die er al is. Ik zou het als een persoonlijk succes beschouwen als het straks een fijn park wordt, waar mensen graag komen om te wandelen, te sporten of te spelen. Niet alleen voor de mensen die straks nieuw in IJmuiden komen, maar zeker ook voor de IJmuidenaren van nu.”