AMuse: placemaker Jan Baggen

Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Jan Baggen

Beroep: Pensionado / Koploper Stadsveteraan
Leeftijd: 73
Trots op: Dat ik ben geboren en getogen in Amsterdam
Key in placemaking is… Meewerken aan een betere toekomst voor senioren

Voor elkaar

“Ik weet nog goed dat mijn vrienden en ik er vroeger weleens over fantaseerden om later samen een huis te kopen. Dat leek ons gezellig en zo konden we voor elkaar zorgen als dit nodig was. Dat huis is er nooit gekomen, maar toen ik op internet iets over Stadsveteraan las, dacht ik: dit komt volgens mij dicht in de buurt…”

Vergrijzing

“Vergrijzing is een toenemend probleem in Nederland. We worden steeds ouder en blijven ook langer zelfstandig wonen. Dit wordt ook door de overheid gestimuleerd. Bejaarden- en verzorgingshuizen verdwijnen. Persoonlijk zou dat ook niets voor mij zijn. Maar hoe kun je een prettige woonomgeving creëren waar ouderen lang, gelukkig en zelfstandig kunnen blijven wonen? Het woongebouw Stadsveteraan is in mijn ogen een prachtig antwoord op deze vraag.”

Mooi woonconcept

“Stadsveteranen is een woonconcept in het Amsterdamse Amstelkwartier. Een woonconcept speciaal voor senioren, waar verbinding en er voor elkaar zijn centraal staan. Precies zoals mijn vrienden en ik dat destijds voor ogen hadden.”

Ontmoeting

“Naast appartementen zijn er in het gebouw verschillende ontmoetingsruimtes aanwezig. Zo komt er bijvoorbeeld een kookstudio waar bewoners samen kunnen eten, een culturele ruimte voor presentaties en een plek voor yoga. Het gebouw is zo ingericht dat bewoners deze ruimtes op weg naar hun appartement passeren. Dat stimuleert ontmoeting en verbinding.”

Eenzaamheid

“Verbinding is voor senioren heel belangrijk. De eenzaamheid onder ouderen is nu eenmaal groot. Ik heb gelukkig nog een druk sociaal leven, maar ik zie het wel veel om mij heen. Zeker in de grote stad, waar alles veel anoniemer is. Ook in het complex in Amsterdam waar ik momenteel woon. Ik ken mijn buren niet, zij kennen mij niet, niemand kent elkaar, er wordt niet naar elkaar omgekeken. In Stadsveteraan wordt dit allemaal anders.”

Friends

“Het Friends-concept draagt daar ook aan bij. In Stadsveteraan kun je alleen in een appartement wonen of samen met vrienden of familie. Er zijn namelijk appartementen met twee of drie slaapkamers. Bewoners hebben dan een eigen studio met een badkamer en een pantry, maar delen de keuken en woonkamer. Het voordeel is dat je niet alleen woont, maar wel een eigen huurcontract krijgt, waardoor je het recht op AOW behoudt.”

Op kop

“Voor mij is het tot nu toe allemaal een mooi avontuur. Ik belde AM eigenlijk alleen maar om wat meer informatie over Stadsveteraan te krijgen, maar inmiddels ben ik een van de koplopers van dit project. De koplopers denken mee met de ontwikkeling en inrichting van het gebouw, hoe geweldig is dat? En straks, als de ontwikkeling klaar is, worden alle huurders verenigd in een beheercoöperatie en beslissen wij alles in en rond het gebouw samen. Zo geven we invulling aan onze eigen woonomgeving. Wie wordt daar nou niet gelukkig van?”