AMuse: placemaker Ingmar Creutsburg

Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we  maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Ingmar Creutsburg

Beroep: eigenaar Unchain The Tigers
Leeftijd: 51
Trots op: Dat ik anderen, met name talenten, een podium kan bieden
Key in placemaking is… Focus op de mensen en hun energie, niet op de stenen en gebouwen

Ruimte

“Ik heb Unchain The Tigers opgericht, omdat ik mensen op een andere manier naar ruimte wilde laten kijken. Ik wilde op een andere manier met onze ruimte omgaan. Dat zouden we eigenlijk met z’n allen moeten doen. Er komen steeds meer mensen en steeds minder meters, die meters moeten we bewuster en dubbel gaan gebruiken.”

Multifunctionaliteit

“Waarom is een kantoor een kantoor? Omdat iemand dit ooit een keer heeft gezegd en daarvoor een vergunning heeft afgegeven. Maar op het moment dat we de titel ‘kantoor’ er vanaf halen en er met een andere blik naar kijken, kan het ’s avonds bijvoorbeeld ook best een gym zijn of een club of iets dergelijks. Wij proberen mensen anders te laten denken: wat kunnen we allemaal nog meer met een ruimte doen?”

Schoolvoorbeeld

“Met die gedachte heb ik een ruimte van zo’n duizend vierkante meter in Utrecht gehuurd. Wij zitten hier niet alleen met Unchain The Tigers, er gebeurt nog zoveel meer! Zoals de Tigers Gym, waar inmiddels zo’n tweehonderd mensen trainen. Er zijn diverse werkplekken, er worden presentaties gegeven, maar ook ademhalingstrainingen en yoga. Er worden zelfs feesten georganiseerd. Ik heb inmiddels een community van zo’n zeshonderd man. Eigenlijk is dit het schoolvoorbeeld van hoe divers je met een ruimte kunt omgaan en hoe je een community bouwt.”

Allemaal tijgers

“Ik geloof dat iedereen een tijger is, maar dat we ons door allerlei regels laten vangen. Als je die regels even weghaalt, komt er zoveel energie bij mensen vrij. Dat willen wij met Unchain The Tigers bereiken. Bij een ontwikkeling begint iedereen altijd met het gebouw, maar als je goed wilt placemaken, heb je een community nodig en daarvoor heb je mensen nodig. Mensen zorgen voor energie, zij maken de plek. Een plek wordt niet tof omdat het gebouw zo tof is, het zijn de mensen die een plek tof maken.”

Heldere visie

“Als je goed wilt placemaken, heb je naast mensen ook een heldere visie nodig. Dit wordt vaak vergeten. Wij doen aan branding, willen echt een merk neerzetten. Het gaat hierbij om de juiste positionering: welke waarde wil je aan een plek, gebouw of gebied toevoegen? Pas als je dat helder voor ogen hebt, kun je gaan placemaken. Branding en placemaking gaan áltijd samen.”

24/7

“Ik vind dat placemaking veel serieuzer moet worden genomen. Vaak wordt er maar wat gedaan om het boxje te kunnen aanvinken. Maar pas als je er een krulletje achter kunt zetten, in plaats van een vinkje, krijgt het waarde voor de toekomst. Placemaking doe je er niet even bij, placemaking doe je 24/7. Pas dan creëer je een plek die ertoe doet.”