Elke jaar in juni verschijnt de AMuse; hét magazine van AM over placemaking. Inspirerend en informerend. Voor iedereen die geïnteresseerd is in placemaking en alles wat daarbij hoort. Met bijzondere placemakers, spraakmakende interviews, boeiende verhalen, het laatste nieuws op het gebied van placemaking en nog veel meer. In de aanloop naar de nieuwe editie publiceren we maandelijks 'AMuse; placemakers aan het woord'. Deze keer: Eric Frijters
AMuse: placemaker Eric Frijters
Naam: Eric Frijters
Beroep: Architect en oprichter ontwerpbureau Fabrications
Leeftijd: 49
Trots op: "Dat wij in het Bajeskwartier onze theorie in praktijk kunnen brengen"
Key in placemaking is… "Alleen door lokale verankering ontstaat er een identiteit die werkelijk bij een plek past"
Varkensflats
“Toen ik afstudeerde vroeg ik mij af of en hoe ik als architect relevant kon zijn door aan opgaven te werken die in het centrum van maatschappelijke belangstelling staan. Op dat moment speelde heel erg de angst voor voedselfabrieken en varkensflats. Iedereen had het erover. Je hoefde de krant maar open te slaan of er stond iets over geschreven. Maar er bestonden geen plaatjes van. Dus wat hield het nu werkelijk in?”
Kennis is macht
“Ik wilde deze vragen vertalen naar een ruimtelijke opgave. Als architect moest ik de context daarvoor uiteraard heel goed begrijpen. Door samen te werken met experts van de Universiteit van Wageningen ben ik na veel onderzoek tot een visie gekomen waarin voedselproductie vooral draaide om een volledige afstemming van het lokale aanbod op de lokale vraag. Een duurzaam en circulair systeem dat resulteerde in een groter dierenwelzijn, een verbeterde voedselkwaliteit, minder afval en meer gezondheid.”
Stikstof
“Bij Fabrications vragen wij ons continu af wat de grote opgaven zijn en hoe we die het beste kunnen aanpakken. Daar doen wij ontzettend veel onderzoek naar. Op dit moment zijn dat de grote transitievraagstukken voor klimaat, energie, circulariteit, biodiversiteit en gezondheid in een aantrekkelijke ruimte voor mensen. Een voorbeeld daarvan is het stikstofprobleem. Dat is voor een architectenbureau misschien een beetje vreemd. Maar wie er goed naar kijkt, ziet dat het juist superrelevant is: het stikstofprobleem is een ruimtelijke opgave en ik vind het ontzettend gaaf om daaraan te werken.”
Verstop de lift
“Het Bajeskwartier is op dit moment een van de belangrijkste projecten waar wij aan werken en daar ben ik ongelofelijk trots op. Het is ons hier voor het eerst gelukt om onze theorie in de praktijk te brengen. We hebben samen met gebiedsontwikkelaar AM een sustainability masterplan gemaakt. Daarna hebben wij allerlei ruimtelijke maatregelen bedacht om de geambieerde prestaties en doelen van dit plan te realiseren. Een voorbeeld daarvan zijn de gezonde trappenhuizen die in alle woongebouwen worden gerealiseerd. Normaliter wordt de lift als eerste aangeboden en liggen de trappen ergens verstopt. Door het trappenhuis naar voren te halen en die met veel groen en lichtinval aantrekkelijk te maken, helpen we mensen om de trap te nemen en daarmee een gezondere keuze te maken.”
Groene Toren
“De Groene Toren speelt een essentiële rol in het plan. Het was nog een hele opgave om de Groene Toren daadwerkelijk groen te maken. Want deze voormalige gevangenis – die er alleen op gericht is om mensen binnen te houden – laat zich moeilijk duurzaam transformeren. Maar het is gelukt: het wordt echt de groene technologiemotor van het plan. Waar onder andere organisch afval uit de wijk wordt omgezet naar warmte, elektriciteit en compost. Waar het water uit de omliggende singel wordt omgezet in warmte voor woningen. En waar lokaal voedsel wordt geproduceerd in een voedselfabriek. Allemaal voor het Bajeskwartier zelf. Lokaler kan het niet.”