Start bouw 37 energiezuinige woningen in Vechtrijk, Weespersluis te Weesp

6 oktober 2023

6 oktober 2023 – Gisteren vierden gebiedsontwikkelaar AM, BAM Wonen en de toekomstige bewoners de start bouw van 37 woningen in het plan Vechtrijk (XA2) in Weesp. Dit deelplan is onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling Weespersluis. Volgens planning worden de woningen in het tweede en derde kwartaal 2024 opgeleverd.

Feestelijk startsein

Na een welkomstwoord door Stef van Berkel (verkoopmanager bij AM) en toespraken van Katinka Hilders (voorzitter bestuurscommissie Stadsgebied Weesp en Driemond) en Martin van Nuland (directeur projectontwikkeling bij AM), werden de aanwezigen verzocht de bouwplaats te betreden. Met het slaan van de eerste palen en het afvuren van de (natuurlijk afbreekbare) party poppers is het officiële startsein voor de bouw gegeven. Om de aanwezigheid van de toekomstige bewoners te vereeuwigen waren onder meer tekeningen verzameld die vervolgens in een tijdcapsule zijn gestopt. De tijdcapsule is op het terrein begraven. De kleinste toekomstige bewoners mochten het uitgegraven gat dichten met de scheppen. De festiviteiten zijn afgesloten met een toost en borrel, wat de toekomstige bewoners de mogelijkheid gaf hun nieuwe buren beter te leren kennen.

Over Vechtrijk XA2

De toekomstige bewoners van Vechtrijk XA2 wonen straks in het sfeervolle centrum van Weespersluis, bij het water en tussen drie parken. De uitstraling van Vechtrijk sluit aan bij het karakter van authentieke vestingstadjes langs de Vecht. In het centrum vind je een levendige mix van wonen en recreëren.

In dit deel van Weespersluis komen 37 woningen in een variëteit aan woningtypes. Van fraaie pakhuizen met een industriële werfachtige uitstraling tot stadwoningen in meer dorpse sferen met bankjes aan de gevel. Ook komen er enkele bijzondere villa’s. De woningen beschikken elk over een eigen parkeerplaats op het binnenterrein. Het ontwerp van de woningen komt van Boparai Associates Architekten.

Duurzame woningen met energielabel A+++

De verschillende duurzaamheidsmaatregelen in de woningen zorgen voor energiebesparing, optimaal wooncomfort en zijn dus toekomstbestendig. Iedere woning heeft zonnepanelen op de daken, een bodemwaterpomp met vloerverwarming én -koeling en een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Samen met het drielaags isolatieglas (HR+++) krijgen de woningen een energielabel A+++.

Op dit moment zijn nog enkele woningen in Vechtrijk XA2 beschikbaar. Meer informatie is te vinden op: www.nieuwbouwweespersluis.nl.

Gebiedsontwikkeling Weespersluis

Weespersluis is een grote gebiedsontwikkeling met veel aandacht voor water en groen. Er is een school gerealiseerd en overige voorzieningen zoals winkels, een supermarkt, horeca, een gezondheidscentrum en kinderdagverblijf zijn nu in aanbouw. Weespersluis bestaat uit drie deelgebieden, Lanenrijk, Vechtrijk en Waterrijk. De verschillende woongebieden zorgen gezamenlijk voor een aantrekkelijk woonklimaat voor een breed publiek in een nieuwe, duurzame wijk, waar gelukkig wonen en sociale cohesie worden gestimuleerd.

Weespersluis is een samenwerking van Adriaan van Erk, AM, Blauwhoed, BPD Ontwikkeling en Van Wijnen.