Ruime en groene wijk Carolus ’s-Hertogenbosch feestelijk opgeleverd

10 juni 2023

Met de oplevering van Carolus is ‘s-Hertogenbosch een stijlvolle woonbuurt rijker. Wethouder Pieter Paul Slikker, Carolus CV (een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars AM en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling) en de bewoners van de wijk Carolus vierden op 10 juni tijdens een feestelijk moment de voltooiing van deze nieuwe buurt. De totale gebiedsontwikkeling duurde circa tien jaar.

Wethouder Pieter Paul Slikker: “Veel inwoners zijn op zoek naar een passende woning. Ook in onze gemeente hebben we een tekort aan woningen. Daarom hebben we als stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch een ambitieuze bouwagenda. De komende jaren willen we minimaal 10.000 nieuwe woningen realiseren. In onze nieuwe plannen gaan we naar maar liefst 70 procent betaalbare woningen. We vieren het als de schop in de grond gaat en uiteraard ook als we prachtige projecten tot een goed einde brengen. Zoals Carolus, een buurt met 198 woningen, van stadswoning met koopstartregeling tot herenhuis, op het oude ziekenhuisterrein. Een nieuwe buurt dichtbij het centrum en aan de rand van natuurgebied de Heinis. Een buurt waar we trots op zijn.”

Wooncarrière

Namens Carolus CV gaf Jaap van Engelshoven aan: “Ik ben trots op het resultaat van deze prachtige nieuwe buurt die onderscheidend is in ’s-Hertogenbosch, waarbij is gebleken dat de bewoners er graag wonen en er vooral ook graag blijven wonen. Zo zijn er diverse bewoners van het eerste uur die er nog steeds wonen en ook  zijn er mensen die een wooncarrière hebben gemaakt in de buurt. Begonnen in een stadswoning in de eerste fase en vervolgens doorgestroomd naar een herenhuis, een twee-onder-één-kapwoning of vrijstaande woning in de tweede fase.”

Eigen identiteit

Op het voormalig ziekenhuisterrein is een nieuw woongebied, genaamd ‘Carolus’, gerealiseerd. Sinds de start van de bouw in 2012 zijn er in verschillende fases in totaal 198 woningen opgeleverd: (half)vrijstaande villa’s, waterwoningen, herenhuizen, starterswoningen (met koopstartregeling) en sociale huurwoningen. De buurt kenmerkt zich door een ruime opzet en stijlvolle architectuur van Mulleners + Mulleners Architecten. Een belangrijke drager van het plan is de aanwezige groen- en waterstructuur. Volwassen bomen zijn aangevuld met een diversiteit aan andere duurzame bomen. Er zijn diverse waterpartijen en de groene oevers, wandelpaden en bruggen dragen bij aan de intieme uitstraling. Vanaf de zomer van 2022 waren alle woningen opgeleverd en bewoond. In de periode hierna is het openbare gebied verder gereed gemaakt en opgeleverd.

Over Carolus CV

Carolus CV is een samenwerking tussen BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en AM.