Zelf vorm geven aan je ideale woonomgeving Landgoed Wickevoort, Cruquius

Het zogeheten landgoed Wickevoort ligt in Cruquius, centraal tussen Heemstede, Haarlem en Hoofddorp. Een bijzonder en rustiek woongebied met sport-, zorg-, woon- en onderwijsvoorzieningen. Werelden die voorheen gescheiden waren, ontmoeten elkaar in het Landgoed Wickevoort.

Landgoed Wickevoort biedt het beste van twee werelden. Hier kun je genieten van een lommerrijke omgeving terwijl Haarlem op fietsafstand ligt. Wonen op een natuurlijke plek met een duurzame boerderij en prachtig volgroeid groen, gelegen in een historische omgeving. En wel zo bijzonder: samen met andere bewoners kun je vorm geven aan je ideale woonomgeving.

  • Groen en energie neutraal
  • Ruimtelijk en open
  • Sociale cohesie
Info
Type
Ontwerp

VenhoevenCS i.s.m. Landlab

Partners

Gemeente Haarlemmermeer, SEIN, Eigen Haard, Bouwinvest

Realisatie

BAM Wonen, KBK Bouwgroep

Status

in voorbereiding, in uitvoering, gerealiseerd

Type

Woningen, Vrijstaand, Hoekwoning, Appartementen, Rijwoning, Twee-onder-één-kap

Aantal woningen
1000

Wonen in een groene en energieneutrale omgeving

Duurzaamheid gaat verder dan energie. Er zijn meerdere duurzame voordelen op verschillende niveaus. Denk daarbij aan gezondheid en comfort. De combinatie van duurzame materialen, een goede ventilatie en comfortabel verwarmingssysteem maken dat de woningen een positieve impact hebben op de gezondheid van de bewoners. Er is gekozen voor verantwoorde bouwmaterialen en zoveel mogelijk Nul op de meter woningen. Alle woningen worden opgeleverd zonder gas en met zonnepanelen. Zo zijn bewoners zelfvoorzienend in energie.

Maar bij groen en duurzaam past ook het delen van voorzieningen en het stimuleren van elektrisch rijden. In Wickevoort staan daarom straks, speciaal voor de bewoners van Wickevoort, overal elektrische deelauto’s en andere elektrische vervoermiddelen.

Een plek die bewoners verbindt met de natuur en met elkaar

Voorzieningen delen

Middelpunt van het nieuwe woongebied is Hoeve Wickevoort. Deze duurzame boerderij neemt een bijzondere plek in op het landgoed. In de boerderijwinkel kun je biologische en duurzame producten kopen, je kunt de boer helpen en er worden feesten of activiteiten georganiseerd.

Daarnaast zijn er diverse voorziening die bewoners delen, zoals elektrische deelauto's en gereedschap. Pakketten haal je op uit de gezamenlijke Wickevoorter Pickup Boxen. Ook is er een kinderboerderij, een manege, kleinschalige horeca én mooie wandel- en fietsroutes.

Op het landgoed ligt ook zorglocatie Cruquiushoeve van SEIN. Van een aantal voorzieningen van deze zorglocatie kunnen straks alle bewoners uit Wickevoort gebruik van maken. Samen met de eigen parkmanager van Landgoed Wickevoort beheer je, met de andere bewoners van Wickevoort, de eigen faciliteiten van Landgoed Wickevoort én kan je gezamenlijk bepalen welke voorzieningen er nog meer zouden moeten komen.