Als alleen het beste goed genoeg is Op Enka, Ede

Een bijzondere opgave: een tientallen hectaren groot voormalig industrieterrein nieuw leven inblazen. AM doet dat op het Enka-terrein in Ede. Hier ontstaan verschillende woonbuurten met een eigen karakter, met een boeiende mix van nieuw- en oudbouw.

  • Grote gebiedsontwikkeling
  • Gevarieerd woonprogramma
  • Hergebruik historisch erfgoed
Info
Type
Programma
Ontwerp

AWG architecten, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten en RPR Management (stedenbouw en landschap), Humblé Martens architecten, Stefonava Architecten, MIX Architectuur, Bokkers van der Veen Architecten, Mulleners + Mulleners architecten (architectuur)

Partners

Gemeente Ede, ASR Vastgoed Ontwikkeling, Woonstede, BOEI

Realisatie

BAM Wonen, Dura, Slokker, Gebr. Van Wanrooij

Status

In uitvoering

Type

Woningen, Hoekwoningen, Appartementen, Rijwoningen, Twee-onder-één-kap

Volume

34.000 m² commercieel, 16.950 m² rijksmonumenten

Programma

157 startersappartementen (huurwoningen, waaronder Friends woningen), horeca, kantoorruimte

Aantal woningen
1300

Industrieel verleden

De naam van het 42,5 hectare grote Enka-terrein verwijst naar het industriële verleden; hier was ooit de kunstzijdefabriek Enka gevestigd. Het gebied ligt aan de oostkant van Ede met een directe toegang tot de Veluwe en tegelijkertijd goed ontsloten door het intercitystation Ede-Wageningen en de A12. De herontwikkeling van Enka maakt deel uit van een grotere gebiedsontwikkeling: de Veluwse Poort. Dit is de overkoepelende naam voor de ontwikkelingen aan de oostzijde van de stad Ede.

Verschillende woonbuurten met een eigen karakter, met een boeiende mix van nieuw- en oudbouw.

Eigen gezicht

In totaal worden in het gebied circa 1.300 woningen ontwikkeld, variërend van vrijstaande huizen tot appartementen. Bijzonder is onder meer de voormalige zoutopslagloods, die is gerestaureerd en herontwikkeld tot 15 karakteristieke loftwoningen. Ook is er ruimte voor voorzieningen, onder meer in de negen rijksmonumenten, waaronder het voormalig fabrieksgebouw De Westhal (inmiddels een ‘fiets experience centre’). Ook twee indrukwekkende fabriekschoorstenen werden gerestaureerd en geven een eigen sfeer aan het gebied. Enka bestaat uit vier woonbuurten, ieder met een eigen uitstraling. De stationsbuurt bij het toekomstige stationsplein, het Carré in het hart van Enka en daar omheen de Hoven en De Bosschage. Ieder gebied krijgt een eigen gezicht, met als overkoepelend thema de monumenten van de oude fabriek en het groene van de Veluwe.