Levendige schakel tussen de binnenstad en het naoorlogs woongebied De Buurt, Utrecht

De vraag naar woningen in Utrecht is bijzonder groot. Waar mogelijk worden binnenstedelijk nieuwe woningen toegevoegd. Bijvoorbeeld op locaties waar eerst bedrijven waren gevestigd, zoals de Nederlandse Pakket Dienst (NPD) in de wijk Overvecht. Op de rand van de binnenstad heeft AM hier een gemengd stedelijk programma gerealiseerd.

  • Gemengd stedelijk programma
  • Betaalbaar wonen
  • Woonzorgwoningen
Info
Type
Programma
Ontwerp

Paul de Ruiter Architects en NL Architects,

Partners

Gemeente Utrecht

Realisatie

-

Status

gerealiseerd

Type

Appartementen

Volume

-

Programma

343 appartementen, waarvan 24 zorgappartementen en circa 2.800 m² voorzieningen

Aantal woningen
343

Ruimte voor ontmoeting en inspiratie

Voor de locatie schreef de gemeente Utrecht in 2017 een tender uit, verdeeld over twee kavels. AM won de competitie voor Kavel 1, met daarop ruimte voor 343 appartementen, verdeeld over drie gebouwen. Naast het wonen is er – met name in de plint van de gebouwen – ruimte voor health, ondernemen en kunst & cultuur: functies die zorgen voor ontmoeting en inspiratie. Het concept voor Kavel 1 is door AM verder ontwikkeld in nauw overleg met ondernemers en bewoners uit de omgeving, passend binnen de I AM YOU-strategie. Vanaf het eerste begin werden op de locatie al activiteiten georganiseerd, om het project op de kaart te zetten.

DeBuurt geeft invulling aan de transformatieplannen in de wijkaanpak "Samen voor Overvecht".

Betaalbaar wonen

De drie woongebouwen bieden ruimte aan woningen tussen 40 en 120 m², die voor een belangrijk deel in de middeldure huur worden gerealiseerd – in Utrecht is er veel vraag naar dit segment. Met woonwerkwoningen en woonzorgwoningen speelt AM in op de behoefte aan andere woonconcepten. De collectiviteit van het wonen komt met name tot uitdrukking in de grote binnentuinen, die door hun hoogte goed bezond zijn en waar alle bewoners gebruik van kunnen maken.