Professor Schoemakerplantage Delft groeit verder naar een duurzame wijk – Gemeente Delft en AM vieren startsein van 73 energiezuinige woningen in Grasbuurt

Delft, 8 juli 2022 - De gemeente Delft en gebiedsontwikkelaar AM hebben het officiële startsein gegeven voor de bouw van 73 woningen in de Professor Schoemaker Plantage in Delft. De officiële handeling is dinsdag 5 juli verricht door wethouder Karin Schrederhof in bijzijn van Gilbert Kokenberg, directeur projecten AM , de kopers en andere betrokkenen. In Professor Schoemaker Plantage worden verschillende woonbuurten gerealiseerd: Klinkerbuurt en Grasbuurt. Deze buurten zijn straks verbonden door een nieuw stadspark van bijna 2,5 hectare. De Klinkerbuurt is grotendeels afgerond en de bewoners wonen daar met veel plezier. Grasbuurt 1 is de eerste fase van Grasbuurt en is succevol verkocht!

Karin Schrederhof, wethouder Wonen in Delft: “De Grasbuurt is een bijzonder nieuw stukje Delft. Stedelijk en groen, met veel grondgebonden woningen en een mooie mix van sociale, huur- en koopwoningen. Een aantrekkelijke wijk die over twintig jaar nog steeds bijzonder is. Ik wens de nieuwe bewoners een gelukkig leven!”

Gilbert Kokenberg, directeur projecten bij gebiedsontwikkelaar AM: “Duurzaamheid is voor AM een belangrijk, maatschappelijk thema. Met de bouw van deze duurzame woningen in de Grasbuurt in Delft geven we een concrete invulling van onze belofte aan de markt.”

Ontwerp in De Nieuwe Delftse School

Grasbuurt krijgt een groen karakter. De korte en lange rijen met woningen slingeren door de natuurrijke buurt. De woningen grenzen aan het stadspark, staan aan groene lanen of hebben uitzicht op het water voor de deur. Bedaux de Brouwer Architecten en WAM-architecten werkten net als bij de Klinkerbuurt aan de woningen in Grasbuurt. De woningen zijn ontwikkeld in een architectuurstijl die de architecten omschrijven als ‘de Nieuwe Delftse School’ die gebaseerd is op de (oude) Delftse School. Deze architectuurstijl kenmerkt zich door het gebruik van baksteen in diverse toepassingen, de plaats van de kozijnen, erkers en hoge daken met schoorstenen.

Gevarieerd woonprogramma

Grasbuurt 1 bestaat uit een gedifferentieerd woonprogramma van diverse brede en royale rijwoningen, twee-onder-één kapwoningen en vrijstaande woningen. De bouw wordt verzorgd door BAM Wonen en de prognose oplevering van de 73 woningen in Grasbuurt 1 staat gepland vanaf het voorjaar van 2023.

Aandacht voor duurzaamheid

Alle woningen zijn energiezuinig. De woningen zijn voorzien van een eigen lucht-water-warmtepomp, die voor zowel vloerverwarming als -koeling zorgt. Daarnaast wordt energie opgewekt door zonnepanelen. De woningen voldoen aan de eisen van “Bijna EnergieNeutraal Gebouw” (BENG). Dit betekent dat niet alleen rekening is gehouden met een goede isolatie van de woningschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie. Niet alleen de woningen zijn duurzaam maar ook de inrichting van de directe omgeving draagt daar aan bij. Zo worden de daken van de bergingen uitgevoerd met een sedumdak en krijgen alle woningen een waterton waardoor de waterberging verbetert. Tevens zal de biodiversiteit worden versterkt dankzij het 2,5 hectare park met veel groen in de vorm van bomen, hagen en tuinen.

Gemeente Delft en AM realiseren met Professor Schoemaker Plantage een duurzame buurt voor mensen die het fijn vinden om samen met anderen te leven. Onderlinge ontmoeting en samen activiteiten ondernemen staan centraal. De inrichting van het gebied faciliteert dit. Hiermee creëren we een leefomgeving die klaar is voor de toekomst en waar volop aandacht is voor gezondheid, ontspanning en duurzaam wonen. AM geeft hiermee invulling aan haar kernthema’s Gelukkig leven, Gedurfde duurzaamheid en Healthy Urban Living.

Schoemakerplantage – Grasbuurt impressie

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media