Nieuwe mijlpaal voor Hart van de Waalsprong in Nijmegen

9 december 2022

Hoogste punt van twee belangrijkste centrumblokken

Ontwikkelcombinatie Hart van de Waalsprong, een samenwerking van gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen, viert het bereiken van het hoogste punt van de twee belangrijkste centrumblokken Donk en Elft in het gelijknamige nieuwe winkelcentrum in Nijmegen. Wethouder John Brom verrichtte samen met aannemer Dura Vermeer, zakelijke afnemers Hans Geveling Vastgoed, woningcorporatie Talis en Syntrus Achmea en de nieuwe huurders van het project de officiële handeling op het nieuwe stadsplein van het winkelcentrum.

Foto v.l.n.r.: Olaf Bakkers (Syntrus Achmea), Thijs Huis in het Veld (AM), Martin Beukeboom (Dura Vermeer), Rob Tijmense (AM), John Brom (wethouder gemeente Nijmegen), Jan Voorrips (VanWonen), Herald Besselink (Syntrus Achmea), Hans Geveling (Hans Geveling), Danny Peters (Hans Geveling), en Floor Schoenmakers (Talis).

Wethouder John Brom over het bereiken van deze mijlpaal. “Het is heel snel gegaan, de bouw is pas ruim een jaar bezig. Een groot compliment voor de mensen die hier dagelijks aan werken en dat bovendien doen met veel aandacht voor veiligheid.” Brom kijkt uit naar de komst van het winkelcentrum: “ In Nijmegen Noord worden natuurlijk veel woningen gebouwd en we zijn als gemeente heel blij dat die nieuwe bewoners nu ook goede voorzieningen krijgen, zoals een prachtig winkelcentrum.”

Harm Wingens, bedrijfsleider bij Dura Vermeer: “Bouwen aan het nieuwe hart voor de Waalsprong waar nog generaties lang met veel plezier gewoond, gewinkeld en geleefd kan worden; hoe fantastisch is dat voor ons als Dura Vermeer. De verbinding die we hebben ondervonden tijdens het traject met het bouwteam heeft ervoor gezorgd dat we mooi op schema lopen en nu het hoogste punt kunnen vieren!”

Thijs Huis in het Veld, projectdirecteur namens AM van Hart van de Waalsprong: “Met het op hoogte komen van het belangrijkste deel van het centrum van Nijmegen-Noord maken we een belangrijke stap. We realiseren niet alleen een compleet voorzieningenaanbod, maar ook een uniek duurzaamheidsniveau.”

Energieneutraal en toekomstbestendig winkelen

Het levendige Oranje Marieplein  vormt het hart van het winkelgebied. Aan dit plein bevinden zich twee belangrijke trekkers van het winkelcentrum, de supermarkten AH-XL (full-service) en ALDI (discounter). Recent werd bekend dat ook HEMA, koffiebar Bairro Alto, Etos, Gall & Gall en Sound & Soul foodbar als huurders hebben getekend en intrek nemen in het eerste energieneutrale winkelcentrum in Nederland.

In Hart van de Waalsprong is energieneutraal winkelen de norm. De energie die nodig is voor het centrum wordt zoveel mogelijk ter plekke én duurzaam opgewekt. Het zonnedak op parkeerhuis Bliek biedt ruimte aan ruim 1.200 PV-panelen die het winkelcentrum en de wijkbewoners direct van groene stroom voorzien. De exploitatie van het zonnedak is in handen van de lokale energiecoöperatie Buren van Bliek. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het warmtenet van Vattenfall. De recente contracteringen passen in het streven een mix te realiseren van duurzame landelijke en lokale partijen.

Hart van de Waalsprong

Hart van de Waalsprong ligt in de wijk Hof van Holland. De nieuwste wijk van Nijmegen-Noord is gunstig gelegen tussen Spiegelwaal, Graaf Allardsingel en spoorlijn. Hart van de Waalsprong vormt, zoals de naam al aangeeft, hét woon- en winkelhart van de Waalsprong. De bereikbaarheid is goed, zowel met de auto, fiets en het OV (station Lent ligt op loopafstand). Naast het winkelcentrum komen in Hart van de Waalsprong 504 koop- en huurwoningen (waarvan 101 sociale huurappartementen) en ruim 30 winkelunits met diverse gezellige horecagelegenheden. De nieuwe stadswijk heeft een uitgesproken karakter door zichtbare duurzaamheid, water en groen en spannende stedelijke architectuur.

Het eerste deel van het winkelcentrum wordt eind 2023 opgeleverd. De eerste bewoners van Hart van de Waalsprong hebben inmiddels de sleutel van hun nieuwe huis ontvangen. Naar verwachting zijn eind 2024 alle woningen en commerciële voorzieningen in Hart van de Waalsprong opgeleverd. Meer informatie is te vinden op www.hartvandewaalsprong.nl.