Nieuw kunstwerk ‘Idea City’ voor boardroom AM Huis

Binnenkort  siert een nieuw bijzonder kunstwerk met de naam ‘Idea City’ de boardroom in het AM Huis. Het werk is afkomstig van kunstenaar Bethany de Forest. Haar werk bestaat onder andere uit maquette fotografie en video installaties. In de werelden van Bethany wordt de illusie gewekt dat alles levensgroot is en dat het een plek is waar men heerlijk kan ronddwalen. We vroegen haar naar haar inspiratie voor haar werk.

 

Wat heeft je geïnspireerd om ‘Idea City’ te maken en waarom deze naam?

Het werk is ontstaan uit het idee over hoe een stad eruit zou zien als het helemaal begroeid en overwoekerd was door planten. Een beetje naar aanleiding van foto’s van begroeide gebouwen in Singapore. Deze miniatuurstad bestaat echter uit souvenirbeeldjes van iconische gebouwen over de hele wereld en andere materialen zoals printplaten en pluggen om gebouwen te suggereren.  De vlinder die boven de stad zweeft, is van de soort Idea. Deze vlindersoort komt voor in de dichte regenwouden van zuidelijk China en Maleisië tot de Filipijnen. Een leuke dubbele betekenis van de titel.

Hoe zou je jouw kunstwerken omschrijven?

Startpunt voor al mijn werk is een maquette, ook wel diorama. Een diorama is een opstelling waarbij voorwerpen zodanig staan opgesteld, dat er een indruk van een mogelijke werkelijkheid wordt getoond. In mijn geval is dit een grote spiegelkast met een transparant (wolken)dak waardoor ik licht naar binnen kan laten schijnen. Inspiratie komt meestal uit mijn directe omgeving. Vaak is dit de natuur maar het kan ook de stad, een foto in de krant of een actualiteit zijn. Die informatie neem ik mee mijn atelier in, waar ik vervolgens associërend tot een maquette kom. Hierbij zet ik de dingen ook naar eigen hand. Ik kan kiezen of de zon schijnt of dat er juist een hele dreigende lucht aankomt.

In bijna al mijn foto’s maak ik gebruik van een object die de schaal bepaalt. Iets herkenbaars uit de werkelijkheid, waardoor je interpretatie wordt gestuurd. Dit is ook de reden waarom ik vaak gebruik maak van insecten of andere kleine dieren als kikkers om de kijkervaring te sturen en je het gevoel te geven dat je even groot bent als een vlinder of bij en alles vanuit hun perspectief bekijkt.

Wat drijft jou als kunstenares; wat wil je met de kunstwerken bereiken?

Met mijn fotografie probeer ik een wereld te creëren die je voor werkelijkheid aanneemt. Eigenlijk is het ook de werkelijkheid, het bestaat echt. Maar dan in miniatuurvorm. Het doel is echter dat je deze geconstrueerde werelden als levensgroot ervaart, alsof je zelf gekrompen bent. De perceptie is hier een belangrijke factor. Hoe je het waargenomene beleeft en interpreteert.


AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media