Nieuw aanbod betaalbare huur- en koopappartementen in gebouw Ravelijn in Diemen

31 May 2023

Wethouder Hans Prins van de gemeente Diemen heeft samen met de betrokken partijen het startsein gegeven voor de realisatie van 51 appartementen Ravelijn op de hoek van de Arent Krijtsstraat en Hartveldseweg in Diemen. Gebiedsontwikkelaar AM heeft de locatie ontwikkeld. ASR Dutch Core Residential Fund, het woningfonds van a.s.r. real estate was vroegtijdig bij het project betrokken en heeft de appartementen afgenomen. Bot Bouw is begin dit jaar met de bouw gestart en richt zich op een oplevering volgend jaar zomer.

Foto v.l.n.r.: Hans Prins (wethouder), Peter Heuvelink (AM Noordwest), Gem Bot (Bot bouw) en Robbert van Dijk (a.s.r.)

Aanbod in middenhuursegment

Ruim de helft van de 51 woningen wordt door het ASR Dutch Core Residential Fund verhuurd in het middenhuursegment. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de betaalbare woningbouwopgave in de regio Amsterdam. Het woningaanbod bestaat uit  twee- drie- en vierkamerappartementen, variërend van 50 m² tot 89 m². Onderdeel hiervan zijn 10 zogenaamde ‘Friends appartementen’ naar een woonconcept van AM. Dit zijn appartementen voor mensen die samen en zelfstandig in de stad willen wonen, maar geen relatie met elkaar hebben. Deze woningen hebben twee ruime slaapkamers en aangrenzend een eigen badkamer. De woonkamer, keuken en het toilet worden in deze appartementen gedeeld. Voor de deur is een tramhalte.

Entree naar centrum

Het trapsgewijze gebouw is een ontwerp van architect INBO. Het gebouw vormt ‘de entree’ voor het achterliggende centrum van Diemen. Door de aflopende vorm sluiten de metselwerkgevels goed aan op de omliggende gebouwen. Eén gevelvlak wordt extra verfraaid: ‘Om deze nieuwe entree naar Diemen extra te markeren is op deze plek een gevelplastiek gemaakt. Dit gevelkunstwerk is een verwijzing naar de historische context van de plek. In het metselwerk wordt een abstracte weergave gemetseld van één van de oudste kaarten van Noord-Holland uit 1575.

Gebouw voorziet in eigen warmte

In de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo wordt het gebouw voorzien van een eigen warmteinstallatie door middel in de vorm van drycoolers op het hoogste dak. De installatieonderdelen worden weggewerkt achter een ‘puntdak’ van zonnepanelen. Het gebouw wekt hiermee haar eigen warmte op.

“Bij AM zijn we trots op de ontwikkeling van Ravelijn, dat duurzaamheid en betaalbaar wonen in de regio Amsterdam combineert. Ons innovatieve ‘Friends’ woonconcept speelt hierin een belangrijke rol, waardoor meer mensen de kans krijgen om betaalbaar zelfstandig en toch samen in de stad te wonen,” aldus Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest.