Joep Bastiaans wint Jeroen van der Veer Scriptieprijs met onderzoek naar woonvormen voor ouderen

28 februari 2022

Joep Bastiaans, junior projectontwikkelaar bij AM, heeft de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2021 ontvangen voor zijn Masterscriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’. Hij inventariseerde welke gemeenschappelijke woonconcepten recent werden ontwikkeld voor ouderen en onderzocht in hoeverre deze aansluiten bij hun wensen en behoeften. Uit handen van juryvoorzitter Josja van der Veer kreeg hij een handgemaakt beeldje en een geldprijs van duizend euro.

(Foto: Nico Boink)

Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van gebiedsontwikkaar AM is trots: “De scriptie van Joep gaat over een zeer belangrijk onderwerp: de maatschappelijke opgave van vergrijzing, zorg, voorkomen van eenzaamheid en de veranderende rol van sociale netwerken. Thema’s waar we bij AM volop aandacht aan besteden.”

Ook het juryrapport was lovend: “Het onderzoek laat overtuigend zien dat een huis leveren met alle gemakken, collectieve voorzieningen onder handbereik en gelijkgestemden als buren helpt, maar dat voor voldoende eigenaarschap er echt een extra stap gezet moet worden.”

Joep Bastiaans, die inmiddels bij AM werkt, is blij verrast met het ontvangen van de scriptieprijs: “Het is een eer om deze prijs te winnen. Bovendien is het heel mooi dat AFWC studenten ondersteunt om maatschappelijk thema’s binnen de volkshuisvesting te onderzoeken. Mijn les was dat gemeenschappelijk woonvormen veel meerwaarde kunnen bieden, als we dicht bij de behoeftes van de eindgebruiker blijven. Als gemeenschappelijkheid écht een doelstelling is, vergt dat naast harde projectontwikkeling de zachte vaardigheid in het ontwerpen van een gemeenschap. In mijn scriptie doe ik aanbevelingen op welke manier ontwikkelaars dit kunnen bevorderen, bijvoorbeeld met ontwerpinvloed, selectiecriteria en eigenaarschap van de gemeenschappelijke ruimtes.”

Prijs voor beste masterscriptie over volkshuisvesting

De Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties (AFWC) riep de scriptieprijs voor de beste masterscriptie op het gebied van volkshuisvesting in het leven ter herinnering aan onderzoeker en collega Jeroen van der Veer. Hij overleed eind 2020 op 56-jarige leeftijd. Jeroen werkte ruim 23 jaar bij de AFWC en heeft vele studenten begeleid bij hun scriptie. “Goed onderzoek en ontwikkeling van talent is van groot belang voor de volkshuisvestingssector. Er liggen veel grote opgaves in Amsterdam en nieuwe invalshoeken zijn van groot belang bij het slagen hiervan. Met de Jeroen van der Veerprijs willen we vanuit de passie en gedrevenheid van Jeroen van der Veer een blijvend podium bieden aan vernieuwend en concreet toepasbaar onderzoek”, aldus Anne-Jo Visser, directeur AFWC. De prijs zal jaarlijks worden toegekend.