Intentieovereenkomsten getekend met zes partijen: volgende fase op weg naar Zevenbergen Oost

18 februari 2022

Met acht handtekeningen onder twee overeenkomsten is de nieuwe woonwijk Zevenbergen Oost weer een stapje dichterbij gekomen. Vandaag ondertekenden wethouder Danny Dingemans en Désirée Brummans namens de gemeente Moerdijk twee intentieovereenkomsten met zes partijen die samen met de gemeente gaan onderzoeken of zij woningbouwplannen kunnen uitwerken voor een deel van Zevenbergen Oost.

Markvelden

De eerste overeenkomst is gesloten met drie projectontwikkelaars (BPD Ontwikkeling, Synchroon en Remmers Projectontwikkeling). Die gaan onderzoeken of ze een integraal woningbouwplan voor het wijkdeel Markvelden in Zevenbergen Oost kunnen uitwerken.

Zwaneveld

De tweede overeenkomst is ondertekend door woningcorporatie Woonkwartier en projectontwikkelaars Ballast Nedam Development en AM. Deze partijen onderzoeken of ze een integraal woningbouwplan kunnen opstellen voor het gedeelte van de wijk met de naam Zwaneveld in Zevenbergen Oost.

Woningcorporatie Woonkwartier wil dat voldoende woningen beschikbaar en betaalbaar zijn voor mensen die hiervoor op hen zijn aangewezen. Daarom zijn zij nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkelingen in beide wijkdelen.

Markzoom

Het gebied Markzoom is een ander soort ontwikkeling. Het accent ligt hier op natuur, landschap en recreatie en veel beperkter op woningbouw. De ontwikkelingen in dit gebied vallen buiten de getekende intentieovereenkomsten.

Woonwijk met brede mix van woningen

De gemeente Moerdijk wil in Zevenbergen Oost dichtbij het centrum en station een woonwijk met ongeveer 1.000 woningen realiseren. In zowel Markvelden als Zwaneveld gaat het om een divers woningaanbod verdeeld over diverse categorieën: sociale huur, middenhuur en diverse categorieën koopwoningen in de vrije sector. Maar ook ruimte voor natuur, water, recreatie en maatschappelijke voorzieningen. Eerder deze maand gaf de gemeenteraad groen licht om het project verder te onderzoeken. Ook stelde de raad toen de uitgangspunten vast.

Uitkomst onderzoeken: naar verwachting in 2023

“Deze zes partijen gaan samen met ons kijken of ze plannen voor deze wijkdelen kunnen maken die financieel, maatschappelijk en qua ruimte haalbaar zijn. Dat is nog een hele puzzel. We willen veel betaalbare woningen realiseren en ook veel kwaliteit van wonen. Plus technisch ingewikkelde voorzieningen zoals een spoortunnel”, legt wethouder Danny Dingemans uit. “Als het lukt dan sluiten we met de betrokken partijen een vervolg overeenkomst af. Die leggen we dan ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Ik verwacht dat we begin 2023 zover zijn.”

“Woningen waar we grote behoefte aan hebben”

“Wij zijn blij dat deze partijen samen met ons aan de slag willen. Zevenbergen Oost kan een belangrijke bijdrage leveren aan de woningen waar we in onze gemeente grote behoefte aan hebben”, vult wethouder Désirée Brummans aan. “Maar ook een mooie impuls aan de leefbaarheid waarvan ook de dorpen en stadjes in de omgeving kunnen meeprofiteren. Het is het grootste woningbouwproject in Moerdijk, een van de vele die op stapel staan waarmee we de komende tien jaar, verspreid over de hele gemeente, meer dan 2.600 woningen gaan bouwen.”