Gemeente Hillegom en AM vieren startsein van 45 nul-op-de-meterwoningen in Elzenhof

7 april 2022

Gemeente Hillegom en gebiedsontwikkelaar AM gaven gisteren het officiële startsein voor de bouw van 45 nul-op-de-meterwoningen in de buurt Elzenhof in Hillegom. Elzenhof betreft de derde fase van de ontwikkeling van de woonzorgzone Elsbroek-Zuid. In deze gemengde buurt voor jong en oud worden in de volgende fase ook 41 zorgappartementen en 35 levensloopbestendige appartementen gerealiseerd. De officiële handeling werd verricht door wethouder Anne de Jong in bijzijn van Peter Heuvelink, directeur AM Noordwest, de kopers en andere betrokkenen.

Elzenhof

Het ontwerp en het aanbod van de nieuwe woonbuurt Elzenhof binnen de wijk Elsbroek in Hillegom is gericht op bewoners van verschillende leeftijden en gezinssamenstellingen, met en zonder hulpvraag. Het openbaar gebied is ruim en wordt drempelloos, zodat iedereen gemakkelijk gebruik kan maken van de openbare ruimte.

Er komen in totaal 121 woningen waarvan, 45 koopwoningen, 41 zorgappartementen (middeldure huur) en 35 levensloopbestendige appartementen (middeldure huur). De realisatie van de 45 nul-op-de-meter koopwoningen is nu gestart en betreft 29 rijwoningen en 16 twee-onder-een-kapwoningen. De twee-onder-een-kapwoningen bieden de mogelijkheid om een slaapkamer en badruimte op de begane grond aan te brengen, waarmee deze levensloopbestendig zijn. De interesse in de woningen was groot en inmiddels zijn alle woningen verkocht. Het ontwerp van de woningen komt van Inbo architecten te Amsterdam. De realisatie is in handen van BAM Wonen.

De 35 levensloopbestendige seniorenappartementen zijn 2/3-kamer appartementen variërend vanaf 63 m² tot en met 82 m² met balkons. De 41 zorgappartementen zijn ook 3-kamer appartementen variërend vanaf 62 m² tot en met 76 m² met balkon/buitenruimte. Zowel de 41 zorgappartementen als de 35 levensloopbestendige appartementen zijn verkocht aan Bouwinvest en worden te zijner tijd verhuurd.

Wonen in een mooie omgeving

Een gemeente waar het fijn wonen is. Dat wil Hillegom zijn voor haar inwoners. De gemeente maakt verschillende soorten woningen mogelijk: koop of huur, klein of groot, geschikt voor starters, senioren of arbeidsmigranten. Die huizen komen zoveel mogelijk in de dorpskern, want Hillegom is trots op de bollengronden. Bij de bouw is duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Zo werkt de gemeente met oog voor de toekomst aan een mooie en veilige omgeving met veel groen.

Aandacht voor duurzaamheid in en om Elzenhof

Alle woningen zijn zeer energiezuinig en hebben energie label A. De woningen zijn voorzien van een eigen bodemwarmtepomp, die voor zowel vloerverwarming als -koeling zorgt. Daarnaast wordt energie opgewekt door zonnepanelen. De woningen voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG). Dit betekent dat niet alleen rekening is gehouden met een goede isolatie van de woningschil en energiezuinige installaties, maar ook met de toepassing van duurzame energie. Wat deze woningen bijzonder maakt is het Nul-op-de-meter concept; een woning die net zoveel als of zelfs meer energie opwekt dan de bewoners nodig hebben waarbij de energieopbrengsten jarenlang worden gegarandeerd. Dit levert bewoners een grote besparing op hun energiekosten op.

Niet alleen de woningen zijn duurzaam maar ook de inrichting van de directe omgeving draagt een steentje bij. Zo zal het water aan de Vincent van Goghsingel worden doorgetrokken waardoor de waterberging verbetert. Tevens zal de biodiversiteit worden versterkt door het vele groen in de vorm van bomen, hagen en tuinen.

De gemeente Hillegom en AM willen met Elzenhof een buurt realiseren voor mensen die het fijn vinden om samen met anderen te wonen. Onderlinge ontmoeting en samen activiteiten ondernemen staan centraal. De inrichting van het gebied faciliteert dit. Hiermee creëren we een leefomgeving die klaar is voor de toekomst en waar volop aandacht is voor gezondheid, ontspanning en duurzaam wonen. AM geeft hiermee invulling aan haar kernthema’s Gelukkig leven en Gedurfde duurzaamheid.