Persbericht

Gemeente Amsterdam selecteert AM voor grote mixed-use gebiedsontwikkeling Strandeiland

13 juni 2024

De gemeente Amsterdam heeft gebiedsontwikkelaar AM geselecteerd voor de ontwikkeling van kavels M1a, M2a, M2b en M3a op Strandeiland. Het plan van AM omvat een grote en unieke mixed-use ontwikkeling in een nieuw te ontwikkelen gebied Strandeiland – Muidenbuurt met onder andere 344 woningen, een supermarkt en een parkeerhub.

Strandeiland is onderdeel van de archipel IJburg; een groep van kunstmatige eilanden in het IJmeer. Een nieuwe stadswijk opgebouwd uit vier unieke buurten. Het wordt een veelzijdige woonwijk met 8.000 woningen voor ruim 20.000 inwoners. Naast woningen komt er een groot aanbod aan commerciële en maatschappelijke voorzieningen, en groen voor sport en ontspanning.

Reinier van Dantzig, wethouder gemeente Amsterdam: “Strandeiland wordt een nieuw en groen eiland en dus een hele groene woonwijk. Een complexe operatie, maar AM heeft met een compleet plan hier een goed antwoord op gevonden. Dat is mooi, want we zijn in Amsterdam op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren hoe we met behoud van het groen nieuwe stukken stad kunnen bouwen. In dit geval met woningen, horeca, winkels en een gezondheidscentrum. Het duurt nog even, maar ik kijk er naar uit om rond te lopen op dit nieuwe stuk Amsterdam.”

Eén buurt met vier sferen

Het plan van AM voorziet in één buurt met vier karakters. Een levendige, actieve stadsbuurt in het Hart, met winkels, horeca en een mobiliteitshub. Daarnaast ligt het Oog, waar natuur en stad vervlechten. Een woontoren als markering, vrij uitzicht over het water en straten met margestroken die de openbare ruimte en de gebouwen verbinden. Het Strand is dé plek voor natuurliefhebbers. Speelse doorkijkjes naar het park en een tuin als duinlandschap om in te ontspannen, wandelen en spelen. De Makerskade geeft de buurt een edge: stoere woonblokken, eigentijdse woonvormen en aantrekkelijke horeca. In totaal voorziet het plan in 344 woningen, waarvan 138 in het middeldure huursegment, en ruim 4.500 m² aan voorzieningen. Met een divers woonaanbod ligt de focus op gezinnen.

Wortelen, groeien en bloeien

In het plan is gekozen voor een aantrekkelijke architectonische mix vol circulaire materialen en verrassende doorkijkjes, geïnspireerd op de natuurlijke omgeving. De diversiteit van bewoners, voorzieningen en duurzame maatregelen wordt gemaximaliseerd, door ze met zorg samen te brengen. De natuur, architectuur en het programma vormen samen een levendige en uitnodigende plek die de trotse entree van Strandeiland vormt. Een echte Amsterdamse buurt waar gezinnen wortelen, groeien en bloeien.

Ronald Huikeshoven, managing director AM: “We zijn ontzettend trots dat de gemeente Amsterdam voor ons ambitieuze plan heeft gekozen. Dit is een opgave op het lijf van AM geschreven; een unieke mixed-use ontwikkeling met veel kwaliteit en gedurfde duurzaamheid in een stedelijke omgeving.”

Door en door duurzaam

Het plan kent een integrale duurzaamheidsaanpak. De uitgangspunten daarvan zijn Paris proof ontwikkelen, een toekomstbestendige wijk en de kracht van de natuur. In de gebouwen wordt veel gebruik gemaakt van biobased materialen zoals hout en wordt een energiepositieve aanpak geïntegreerd in de architectuur. Daarnaast worden in het gehele plan natuurinclusieve maatregelen toegepast om doelsoorten zoals de huismus, de merel, bijen, vlinders en egels te ondersteunen. Er komen meerdere openbare tuinen met elk een eigen unieke karakter en een circulair paviljoen.

Het team

Naast AM bestaat het ontwerpteam LEVS (specialist carbon­based design), MEESVISSER (bureau dat staat voor sociale, circulaire architectuur en BETA (specialist meergeneratiewonen). DELVA Landscape tekent voor de inbedding van de architectuur in de openbare ruimte en het tuinontwerp. LBP Sight is betrokken als duurzaamheidsadviseur. Een deel van het middenhuurprogramma wordt vormgegeven met o.a. De Alliantie en gebruikers. Het ontwerp voor het plan is integraal en vanuit nauwe samenwerking ontwikkeld.

Het plan wordt nu verder uitgewerkt. De start bouw is naar verwachting na de zomer van 2026.