Gebiedsontwikkeling in vogelvlucht: Ronald Huikeshoven over de blik op de toekomst

De blik op de toekomst. Dat is volgens AM-directievoorzitter Ronald Huikeshoven de grote opgave voor gebiedsontwikkeling in de komende jaren, vertelt hij in het achtste en laatste deel van de serie ‘Gebiedsontwikkeling in vogelvlucht’. Hij zoomt daarvoor in op de casus Bajeskwartier in Amsterdam.

Vanwege het 15-jarige bestaan van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) leggen acht experts op acht locaties in het land uit hoe gebiedsontwikkeling werkt en wat dé grote opgaven voor het vakgebied zijn.

Wat zijn de grote opgaven voor gebiedsontwikkeling in de komende jaren? Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van AM en voorzitter van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling, vindt het ten eerste van belang dat gebieden echt integraal ontwikkeld moeten worden. “Als gebieden plot voor plot worden uitgegeven, dan kunnen we de grote opgaven niet aan. Het is van belang dat we mobiliteit, duurzaamheid, stadslandbouw en woningbouw in één keer mee kunnen nemen.”

In Bajeskwartier in Amsterdam, op de locatie van de voormalige Bijlmerbajes, wordt 98 procent van de gesloopte materialen gebruikt in de nieuwbouw. Dat hergebruik van te slopen materialen is volgens Huikeshoven een belangrijke opgave voor de toekomst, net als de inzet van biobased materialen in nieuwbouw en de vraag hoe je na oplevering het gebiedsbeheer organiseert.

Dit artikel is eerder verschenen op Gebiedsontwikkeling.nu.

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media