Gebiedsontwikkelaar AM geeft startsein realisatie eerste deelplan in gebiedsontwikkeling Waelpolder

17 maart 2023

69 zeer energiezuinige woningen in Waelse Weelde, ‘s-Gravenzande

Gebiedsontwikkelaar AM heeft het officiële startsein gegeven voor de realisatie van 69 zeer energiezuinige woningen in het plan Waelse Weelde. Het nieuwbouwproject is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Waelpolder tussen ’s-Gravenzande en Naaldwijk en is in december 2022 in aanbouw genomen door BAM Wonen. De woningen zijn ontworpen in de populaire jaren ’30 architectuur en worden uitgevoerd met veel aandacht voor duurzaamheid. Ook worden in de buitenruimtes diverse maatregelen genomen in het kader van klimaatadaptiviteit. De verwachting is dat de woningen in het vierde kwartaal van 2023 worden opgeleverd, gelijktijdig met de oplevering van een nieuwe basisschool.

Waelse Weelde en Waelpolder

Het plan Waelpolder is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Waelpark en biedt ruimte voor circa 720 woningen, waarvan 50 procent in het betaalbare segment (waaronder ook sociale woningbouw), een school en maatschappelijke voorzieningen. De groene, ecologische zone is rijk aan water en natuur en wordt de verbindende factor tussen de diverse buurten zoals Waelse Weelde waarin een grote diversiteit aan architectuur en woningaanbod te vinden is.

De duurzame eengezinswoningen in Waelse Weelde worden in verschillende woningtypen gerealiseerd. Van rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en variërend in woningoppervlakten van 137 m2 tot 170 m2 tot vrijstaande woningen met een woningoppervlakte van 177 m2 tot 193 m2. Negen woningen grenzen aan het water en hebben een royale vlonder die onder meer kan worden gebruikt als terras en voor het afmeren van bijvoorbeeld een sloep. Op dit moment is er nog een aantal woningen beschikbaar. De prijzen zijn vanaf € 540.000 tot € 1.275.000 v.o.n. Het plan ligt op 5 min fietsen van het centrum van Naaldwijk en op circa 10 minuten van het centrum van ’s Gravenzande. Het strand is per fiets bereikbaar in slechts 15 minuten.

Duurzaamheid, klimaatadaptie en natuurinclusief

Bijna alle woningen worden aangesloten op het duurzame warmtenet van HVC. Negen woningen aan de Poelkade worden uitgevoerd met een luchtwarmtepomp. De woningen worden voorzien van een lage temperatuur vloerverwarming en de daken zijn rijkelijk voorzien van PV panelen, waardoor de meeste woningen in basis bijna energieneutraal zijn. Ter bevordering van een groene invulling van de wijk worden alle voortuinen voorzien van groene hagen. Voor de natuurlijke afvoer van regenwater worden groene opritten voor de auto aangelegd, gemaakt van waterdoorlatende bestrating. De bergingen in de achtertuin zijn voorzien van een groen dak en alle woningen krijgen een regenton in de achtertuin. In de gevels worden nestkasten aangebracht voor vogels.

Architectuur

De woningen met de karakteristieke jaren ’30 architectuur zijn naar een ontwerp uit de BAM Wooncollectie. Kenmerkend is dat één vrijstaande woning in moderne architectuur met karakteristieke shutters inclusief een dakterras wordt uitgevoerd.

Capsule met herinneringen

In het kader van de start bouw vindt op donderdag 16 maart een officiële handeling plaats voor kopers en andere betrokkenen. Wethouder Michel Ferwerda van de gemeente Westland, Gilbert Kokenberg (Directeur Projecten bij AM) en Bert Melles (Directeur bij ONW) zijn hierbij aanwezig. De feestelijke handeling bestaat uit het vullen van een capsule met herinneringen die de kopers hebben meegenomen. Samen met de wethouder wordt deze capsule begraven op een plek in het bouwplan.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op de website van Waelse Weelde: www.waelseweelde.nl.