Jantje Beton en gebiedsontwikkelaar AM zoeken samen naar de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

7 maart 2023

Utrecht, 7 maart 2023 – Gebiedsontwikkelaar AM en Jantje Beton slaan de handen ineen voor de Jantje Beton Prijs, de prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst maakt AM de komende twee edities mede mogelijk.

Foto v.l.n.r.: Ronald Huikeshoven (AM) en Dave Ensberg-Kleijkers (Jantje Beton)

De Jantje Beton Prijs

In 2021 is de Jantje Beton Prijs voor de meest speelvriendelijke gemeente in het bijzijn van Prinses Beatrix voor de eerste keer uitgereikt aan de gemeente Leiden, voorheen was de prijs voor individuen. De tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan de gemeente die er alles aan doet om kinderen en jongeren zoveel mogelijk buiten te laten spelen en bewegen. Een vakjury en een kinderjury kiezen samen de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Dit jaar vindt de prijsuitreiking op 22 mei plaats.

De Jantje Beton Prijs is een stimulans voor gemeenten om inclusief speelbeleid te realiseren waardoor er meer goede buitenspeelplekken voor alle kinderen in de directe leefomgeving worden gerealiseerd. Buitenspelen is namelijk niet alleen heel leuk, het is ook superbelangrijk. Door te spelen krijgen kinderen en jongeren namelijk de beweging die ze nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling. En tegelijkertijd leren ze allemaal belangrijke dingen, zoals o.a. vrienden maken, omgaan met tegenslagen en motorische vaardigheden.

AM betrekt bewoners en kinderen bij hun leefomgeving

Voor het ontwikkelen van een gebiedsidentiteit is het betrekken van belanghebbenden bij AM een onlosmakelijk onderdeel van het proces. Daarbij moeten gebieden ruimte bieden voor ontmoeting, voor alle leeftijdsgroepen. Ronald Huikeshoven, directievoorzitter AM: “Ook kinderen moeten zich thuis voelen in hun woonomgeving. Als gebiedsontwikkelaar nemen we hierin onze verantwoordelijkheid. Door kinderen in een vroeg stadium te betrekken en ervoor te zorgen dat zij volop kunnen spelen en zich veilig in de buurt kunnen bewegen. Wij ondersteunen het initiatief om Nederland speelvriendelijker te maken dan ook van harte.”

Verbinden en vriendjes maken

Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton: “Wij zijn ontzettend blij met deze extra steun van AM voor de Jantje Beton Prijs voor meest speelvriendelijke gemeente. Ook voor ons is het heel belangrijk dat al in een vroegtijdig stadium meegedacht kan worden door de kinderen hoe hun ideale leefomgeving eruit gaat zien.  Als het zo doorgaat verliezen we anders een hele generatie aan binnenzitters!”

Gemeenten kunnen zich aanmelden

De gemeenten die in aanmerking willen komen voor de Jantje Beton Prijs 2023 kunnen zich nog steeds aanmelden, kijk op Jantje Beton Prijs – Jantje Beton voor de verdere voorwaarden.