Gebiedsontwikkelaar AM en ABN AMRO bundelen krachten tegen woningnood

14 juni 2023

14 juni 2023 – Gebiedsontwikkelaar AM en ABN AMRO hebben tijdens Provada een intentieverklaring getekend om samen bij te dragen aan het oplossen van de woningnood in Nederland. Partijen zijn voornemens om verplaatsbare en betaalbare woningen te financieren en te ontwikkelen. De eerste locaties hiervoor zijn geselecteerd.

Foto v.l.n.r.: Ruud van Eijk (AM Investment Management), Gerhard Bolk (directielid AM), Fred Bos (Head Commercial Clients ABN AMRO), Ronald Huikeshoven (directievoorzitter AM), Bas Rutten (Head of Commercial Real Estate – Hotels – Leisure ABN AMRO).

In Nederland is sprake van ernstige schaarste op de woningmarkt. Zowel ABN AMRO als AM erkennen de urgentie en het belang van het creëren van betaalbare huisvesting, waarbij aandacht wordt besteed aan belangrijke aspecten als duurzaamheid, gezondheid en sociale cohesie. Door expertise, middelen en netwerken te bundelen kan grote impact worden gemaakt op de woningmarkt.

De samenwerking tussen ABN AMRO en AM sluit aan bij de doelstellingen van de Taskforce Versnellen Tijdelijke Huisvesting van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze taskforce is in het leven geroepen om de ontwikkeling en realisatie van tijdelijke huisvesting te versnellen en zo de dringende woningnood aan te pakken.

Het realiseren van verplaatsbare en demontabele woningen biedt een snelle oplossing voor de woningnood op ontwikkellocaties waar de RO-procedures voor woningbouw meer tijd in beslag nemen. Hierdoor kan er flexibel worden ingespeeld op de vraag naar huisvesting en kan de beschikbare ruimte efficiënt worden benut. Verplaatsbare eenheden kunnen na een eerste termijn voor een tweede of derde termijn worden ingezet binnen gebiedsontwikkelingen, waarna zij mogelijk plaats maken voor permanente woningbouw.

Naast verplaatsbare woningen bundelen ABN AMRO en AM de krachten om meer betaalbare woningen te realiseren en te financieren. Dit vanwege de schaarste en beperkte doorstroommogelijkheden in het middensegment.

Ronald Huikeshoven, directievoorzitter AM: “De grote vraag naar woningen is een belangrijke maatschappelijke opgave. Met ABN AMRO als partner bundelen we vastgoed- en financiële kennis. Zo kunnen we maximaal bijdragen aan de uitdagingen op de woningmarkt en helpen we mensen die op zoek zijn naar huisvesting snel en effectief. Hiermee leveren wij bovendien een bijdrage aan het verduurzamen van de woningvoorraad, wat voor ons een belangrijk strategisch speerpunt is.”

Bas Rutten, Head of Commercial Real Estate – Hotels – Leisure ABN AMRO: “Door financiering van verplaatsbare projecten kunnen we een bijdrage leveren aan het sneller invullen van de grote vraag naar betaalbare woningen. Daarnaast is de financiering van circulaire woningbouw van groot ecologisch en economisch belang. Hierdoor kunnen we onder andere de CO2 uitstoot van de gebouwde omgeving verminderen. Met AM als partner kunnen de ambities van ons klimaatplan en Sustainable Living initiatief sneller worden uitgewerkt.”

De eerste gebiedsontwikkelingen die in aanmerking komen voor verplaatsbare woningen zijn geselecteerd en partijen zijn in gesprek met de betreffende gemeenten.