Eerst fase sociaal georiënteerde gebiedsontwikkeling Kwadijkerpark in Purmerend van start

26 januari 2023

Op vrijdag 27 januari wordt het startsein gegeven voor de bouw van de eerste fase van het Kwadijkerpark in Purmerend. De gebiedsontwikkeling, inclusief inrichting openbaar gebied en civiele kunstwerken, is in handen van Kwadijkerpark CV (een samenwerking van gebiedsontwikkelaar AM en woningcorporatie Rochdale). Het aanbod in deze eerste fase omvat 67 koopwoningen en 48 sociale huurwoningen. In Kwadijkerpark worden in totaal 240 koopwoningen en 100 sociale huurwoningen gerealiseerd. De woningen komen in hetzelfde park als de reeds gerealiseerde nieuwbouw van zorginstelling Prinsenstichting. Het creëren van een aantrekkelijke, veilige en vrije omgeving staat centraal met volop gelegenheid voor interactie tussen bewoners van de zorginstelling en de nieuwe bewoners.

Parkachtig wonen in Noord-Hollands Kwadijkerpark

Het woningaanbod in de eerste fase met 67 koopwoningen en 48 sociale huurwoningen bestaat uit 56 rijwoningen, waarvan 11 in de sociale huur en 22 twee-onder-een-kapwoningen en 37 sociale huurappartementen. Het plan ligt aan de rand van Purmerend, naast het lintdorpje Kwadijk en betreft een natuurrijke en sociaal georiënteerde wijk. De wijk is gevormd rond de bestaande bomen in het park. Het hart wordt gevormd door een centrale waterpartij en er zijn slingerende wandelpaadjes door de wijk, waarmee bewoners het gevoel beleven in een groot park te wonen. Om de woongebieden heen loopt een rondweg die verbonden is met de wegen naar de op terpen gelegen woningen. De buurtjes in de wijk zijn hiermee autoluw.

De architectuur is ingetogen en doet typisch Noord-Hollands aan. De vormen van de gevels en het gebruik van metselwerk, hout en glas maakt dat de architectuur aansluit op de kenmerkende stijl van Broek in Waterland, Kwadijk en de Beemster. Het ontwerp, afkomstig van FKG architecten, biedt een duurzame harmonie tussen bebouwing, groen en water. De prijzen van de woningen variëren van
€ 450.000 tot € 765.000 v.o.n. De bouw is in handen van BAM Wonen.

Sociale interactie met bewoners zorginstelling

Kwadijkerpark CV, zorginstelling Prinsenstichting en de gemeente Purmerend ontwikkelen Kwadijkerpark in nauwe samenwerking. De Prinsenstichting is in hetzelfde park gevestigd en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Hierdoor ontstaat in Kwadijkerpark op een natuurlijke wijze sociale interactie tussen nieuwe en bestaande bewoners.

Planning

Naar verwachting worden de eerste woningen in het vierde kwartaal van dit jaar opgeleverd. Op dit moment zijn 58 woningen verkocht en de overige negen woningen onder optie. Kijk voor meer informatie over het plan en de actuele beschikbaarheid op https://kwadijkerpark.nl/nl/.