Publicatie

“Doorschuiven Alstublieft”: bouwen voor doorstroming laat de verhuistrein rijden

29 november 2021

De woningnood in Nederland is bijzonder groot. Voornamelijk starters zijn nauwelijks in staat een koopwoning te bemachtigen, maar ook doorstromers zien onvoldoende geschikt aanbod om een stap te maken. Over de hele linie van de woningmarkt kunnen huishoudens niet doorstromen naar een door hen gewenste woning, met alle gevolgen voor persoonlijke levenskeuzes tot gevolg. Jongvolwassen blijven steeds langer in het ouderlijke huis wonen, jonge gezinnen krijgen later kinderen en carrièrekansen in andere steden blijven liggen.

De sleutel om zoveel mogelijk huishoudens te helpen aan een geschikte woning ligt aan het einde van de verhuisketen. Een slimme nieuwbouwprogrammering brengt een keten aan verhuisbewegingen op gang. Met als gevolg dat de woningvoorraad toekomstbestendiger wordt gezien de demografische ontwikkelingen.

Maar wat is nu daadwerkelijk de juiste oplossing om verlichting op de woningmarkt te brengen? Lees het rapport “Doorschuiven alstublieft”, een samenwerking van AM, Dynamis en Whooz.