Bestemmingsplan Muntgebouw in Utrecht onherroepelijk
23 september 2022Het iconische Muntgebouw aan de Leidseweg in Utrecht wordt herontwikkeld. Het gebouw krijgt een mix aan functies en biedt straks plek aan bedrijven, bijeenkomsten en congressen, sport, horeca en cultuur. Per eind augustus is met de vaststelling door de gemeenteraad het bestemmingsplan onherroepelijk geworden. De bouw start in Q1 2023 en de oplevering volgt in Q3 2024.
Het huis van nieuwe waarden
Het gebouw waar ruim 100 jaar ons muntgeld werd geslagen, ontwikkelt zich in de komende jaren naar een mixed-use gebouw: een huis van nieuwe waarden. Het wordt dé plek in Utrecht om te werken, ontmoeten, verblijven, relaxen en eten & drinken, centraal aan het water gelegen in het nieuwe centrum van Utrecht. Een levendige ontmoetingsplek, die van betekenis is voor de directe omgeving, de Utrechter, maar ook een brede (inter-)nationale doelgroep. Met de herontwikkeling wordt het rijksmonument een ESG proof, duurzame en gezonde community, welke opengesteld wordt voor de stad en semipubliek toegankelijk is. Het nieuwe programma behelst circa 6.750 m² v.v.o. kantoor en creatieve bedrijfsruimte, circa 2.100 m² vergader- en congresfaciliteiten en biedt ruimte aan circa 450 m² horeca met terras en circa 1.000 m² sport en ontspanning.
Duurzaam en toekomstbestendig
Na een intensieve samenwerkingsperiode met de Gemeente Utrecht en een participatietraject met stakeholders en de directe omgeving, is het bestemmingsplan zorgvuldig vormgegeven en ligt er een solide invulling voor de toekomst. Het Rijksmonument zal een grondige renovatie ondergaan, worden verduurzaamd en toekomstbestendig worden gemaakt.
Met als speerpunt duurzaamheid is besloten het gebouw gasloos te maken met een aansluiting op de stadsverwarming. Daarnaast worden onder andere zonnepanelen, een duurzaam installatie concept, LED verlichting, isolatie, minimaal een energie Label A en Dumolabel A gerealiseerd. Nu het bestemmingsplan onherroepelijk is vastgesteld, wordt de komende maanden het technisch ontwerp verder uitgewerkt.
Organisatie & advies
De herontwikkeling is een initiatief van APF International en Angelo Gordon in samenwerking met AM en 2|BUILD. Het transformatieteam bestaat verder o.a. uit Cruz y Ortiz als architect, Hylkema als erfgoedspecialist, De Wijde Blik voor het participatie traject en CBRE samen met Cushman & Wakefield voor de verhuur.