AM opnieuw hoofdsponsor van de Open Monumentendag Utrecht

De Open Monumentendag Utrecht vindt dit jaar plaats op zaterdag 12 september. Ondanks de beperkingen in verband met corona wordt er een interessant en veilig programma aangeboden. Het thema van Open Monumentendag Utrecht is dit jaar 'Leren en Herwaarderen’. Op deze dag zijn tussen 10.00 en 17.00 uur ruim veertig monumenten op basis van een reserveringssysteem te bezoeken voor publiek. AM is wederom hoofdsponsor van deze inspirerende dag die geheel volgens de richtlijnen van het RIVM wordt georganiseerd.

Rondje Singel

Monumenten leren ons over het verleden. Zo wordt tijdens de Monumentendag aan de hand van iconische monumenten langs het water het verhaal van de Utrechtse singel verteld. Wellicht denkt niemand bij de singel direct aan een monument. Toch is de stadsbuitengracht – zoals de singel eigenlijk heet – een rijksmonument, het grootste van Utrecht zelfs. Langs de zes kilometer lange singel komt bijna 900 jaar stadsgeschiedenis aan bod. De bolwerken Sonnenborgh en Manenburg vertellen over de verdediging van de stad. De Stadsschouwburg en de voormalige gevangenis Wolvenplein tonen hoe er invulling werd gegeven aan die bolwerken toen ze hun militaire functie verloren hadden. Het Zocherpark illustreert hoe de stad in de negentiende eeuw groeide en veranderde. De stedelijke vernieuwing van de jaren zeventig leidde tot de gedeeltelijke demping van de singel.

Begin september komt, na jaren van voorbereiding en werkzaamheden, het water weer terug en is de singel weer rond. De veranderende opvatting over wat gezond stedelijk leven is, heeft geleid tot een herwaardering van de singel.

Fietsen langs forten

Herwaardering komt ook tot uiting in het verhaal van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Veel van de Utrechtse forten stonden decennialang leeg en soms zelf op instorten totdat herbestemming in veel gevallen leidde tot restaureren. Inmiddels zijn de meeste forten weer volop in gebruik. De nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor de UNESCO-werelderfgoedlijst is hiervan het ultieme voorbeeld. Zes forten, verbonden aan de fietsroute, zijn tijdens de Open Monumentendag, op basis van een reservering, gratis te bezoeken.

Behalve de wandeling langs de singel en de fortenfietstocht, zijn ook monumenten in de binnenstad te bezoeken. Zoals de dit jaar geopende Post Utrecht, de bibliotheek in het voormalige postkantoor op de Neude. Of de gebouwen van de voormalige Rijks Veeartsenijschool, zoals het Anatomiegebouw, de Paardenkathedraal of het Ooglijdersgasthuis. Waar eens geleerd werd, heeft herwaardering van deze monumentale panden geleid tot een nieuw hoofdstuk in hun geschiedenis. De coronarichtlijnen worden vanzelfsprekend in acht genomen en daarvoor is het reserveren van een bezoek noodzakelijk.

Het complete programma en informatie over het reserveren van een bezoek is te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 4 september in de Domstad en Leidsche Rijn wordt verspreid.

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media