AM opnieuw hoofdsponsor van de Open Monumentendag Utrecht

6 september 2022

Open Monumentendag valt dit jaar op zaterdag 10 september. In Utrecht zal deze dag vooral in het teken staan van de viering van 900 jaar stadsrechten. Het landelijke thema is dit jaar “Duurzaamheid”. Tijdens deze dag gaat de aandacht uit naar 900 jaar Utrechts Erfgoed en de panden die op een duurzame wijze worden beheerd, zijn gerestaureerd of voor een duurzaam doel worden gebruikt en zodoende bewaard voor toekomstige generaties. Gebiedsontwikkelaar AM laat haar sterke maatschappelijke betrokkenheid niet alleen zien door al jaren hoofdsponsor en partner van de Utrechtse Open Monumentendag te zijn, maar ook door middel van duurzame gebiedsontwikkeling en projecten. In de komende jaren zal gebiedsontwikkelaar AM samen met de gemeente Utrecht en bewonersvereniging De Witte Wolf het monumentale complex Wolvenplein nieuw leven inblazen en transformeren naar een nieuw woon-, werk- en verblijfsgebied.

Uiteraard viert ook Open Monumentendag dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Aan de hand van een aantal markante Utrechtse monumenten vertellen we in vogelvlucht het verhaal van 900 jaar stad, vanaf het moment dat het stadsrecht werd verleend 1122 – in paleis Lofen dat dit jaar voor het eerst te bezoeken is – tot aan de heropening van de singel in 2020. Van de Middeleeuwse stadskastelen als Drakenburg en Rodenburg tot de moderne woonhuizen van Gerrit Rietveld en Sybold van Ravesteyn: monumenten zijn de getuigen van een boeiend verleden en brengen zo het verhaal van 900 jaar Utrecht tot leven.

Duurzaam

Het landelijke thema voor 2022 is duurzaamheid. Monumentenzorg is op zich al duurzaam, want monumenten gaan soms honderden jaren mee, worden vaak hergebruikt en blijven zo behouden voor volgende generaties.Tegelijk kan het een uitdaging zijn om een monumentaal pand op een duurzame manier te beheren of te restaureren, zonder afbreuk te doen aan de monumentale waarde. Een fietsroute leidt je langs panden waar deze uitdagingen zijn aangegaan, waaronder hergebruikte monumenten als de voormalige Lubro-fabriek, Bunk Hotels, de bibliotheek aan het Neude, het Slachtstraat Filmtheater en andere.

Rondje Singel

De stadssingel is aangelegd als onderdeel van de stadsverdediging en al zo oud als de stad zelf. Met de afbraak van de Utrechtse stadsmuur en de aanleg van het Zocherpark in de 19e eeuw begon een nieuwe periode. Anno nu is de singel een groene oase die de stad en haar bewoners laat ademen. Na een tijdelijke aantasting is de singel sinds 2020 weer helemaal rond. Door corona kon dit niet echt worden gevierd en daarom gebeurt dat dit jaar alsnog. Een wandelroute van de Stadsschouwburg tot de Gertrudiskathedraal leidt je langs bijzondere monumenten in het singelgebied, zoals Leeuwenbergh, Sonnenborgh en andere. In het kader van Rondje Singel zullen in 16 monumenten optredens worden verzorgd door Jonge Makers, aanstormend Utrechts talent.

In totaal zijn tachtig monumenten te bezoeken. Hieronder ook tien Waterlinie-forten, sinds vorig jaar UNESCO-werelderfgoed.

Alle monumenten en activiteiten zijn te vinden op de website: www.openmonumentendagutrecht.nl

of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 2 september in de stad wordt verspreid.