Woonzorg Nederland en AM tekenen turn-key koopovereenkomst voor ‘Stadsveteraan in het Amstelkwartier’ in Amsterdam naar ontwerp van Heren 5

Compact wonen met gedeelde faciliteiten, dat is de toekomst van seniorenhuisvesting in grote steden. Woningcorporatie Woonzorg Nederland en gebiedsontwikkelaar AM hebben tijdens de vastgoedbeurs Provada de turn-key koopovereenkomst ondertekend voor 114 woningen naar ontwerp van Heren 5 architecten. ‘Stadsveteraan in het Amstelkwartier’ is een ontwikkeling, gebaseerd op de woonformule Stadsveteranen: betaalbare huurwoningen voor vitale stedelijke 60-plussers. De woningen worden turn-key opgeleverd en zijn direct gereed voor verhuur door Woonzorg Nederland.

Foto v.l.n.r.: Peter Heuvelink (directeur AM Noordwest) en Cees van Boven (bestuurder Woonzorg Nederland)

 

“In 2030 is een kwart van de mensen ouder dan 65 jaar, zegt Woonzorg Nederland-bestuurder Cees van Boven. “Dat levert nieuwe uitdagingen op, met name in grote steden, waar weinig ruimte is. Met de woonformule Stadsveteraan bieden we meer passende woningen voor senioren. Daar is grote behoefte aan, want mensen blijven langer zelfstandig wonen en willen zelf in de hand hebben hoe ze oud worden.”

Stadsveteraan in het Amstelkwartier

De eerste realisatie van de woonformule vindt nu plaats in het Amstelkwartier in Amsterdam. Naar verwachting worden de woningen eind 2023 en begin 2024 opgeleverd. “We willen een diverse groep bewoners bij elkaar brengen,” zegt Van Boven. “Daarom komen er woningen waar je zelfstandig woont, maar ook zogenaamde Friends-woningen waar je met twee of drie bewoners een woonkamer en keuken deelt. De gemeente Amsterdam staat open voor innovatieve ideeën en we zijn blij deze nieuwe woonformule met hen te verkennen. Het is een formule die ook toepasbaar is in andere steden dan Amsterdam.”

Ook in andere steden

“Want natuurlijk vind je Stadsveteranen niet alleen in Amsterdam maar ook in andere steden”, aldus Ronald Huikeshoven, directievoorzitter van AM. ‘Het nieuwe woonconcept is dan ook een eigentijds antwoord op de woonbehoeften van mondige senioren, die deel willen blijven uitmaken van de stad, die oog hebben voor elkaar en samen met anderen vorm willen geven aan het wonen en leven in de stad. De stad van nu en morgen: inclusief, actief, gezond en gelukkig.”

Sjuul Cluitmans van Heren 5 vult aan: “Stadveteranen zijn zo verbonden aan de stad dat ze er nooit meer weg willen. Dat blijkt ook uit ons onderzoek dat we in 2016 met onder andere AM deden. Ze kiezen bewust voor stads wonen: een compacte woning, delen van faciliteiten en elkaar een handje helpen waar het uitkomt. Deze inzichten hebben we vertaald naar het ontwerp. Met al zijn gemeenschappelijke ruimtes en slimme looproutes biedt het gebouw ‘een alibi tot ontmoeten’. Dat gaat eenzaamheid tegen en zorgt dat bewoners langer zelfstandig kunnen wonen.”

Wonen met vrienden

De woonformule Stadsveteranen combineert zelfstandige appartementen van circa 43 m2 en zogenaamde ‘Friends-woningen’ van 85 tot 135 m2. De Friends-woningen zijn bedoeld voor twee of meer personen, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie, en bestaan uit twee of drie studio’s met een eigen pantry en badkamer. Bewoners delen een woonkamer met keuken en een eet- en zithoek. In en om het gebouw kunnen ze gebruik maken van een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen, zoals een (dak)tuin, gym, kookstudio en bibliotheek.

Alle woningen in het Amstelkwartier worden aangeboden in de sociale huur. Op andere locaties is een mix met middenhuur ook mogelijk.

 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media