Woonconsument vaak goedkoper uit bij nieuwbouwwoning

Kopers die kiezen voor een nieuwbouwwoning zijn financieel veelal voordeliger uit dan kopers van bestaande woningen. Hoewel er aanmerkelijke verschillen bestaan tussen verschillende type woningen en locaties blijken nieuwbouwwoningen gemiddeld lager  geprijsd dan bestaande woningen. Het prijsvoordeel kan oplopen tot gemiddeld 10% wanneer je de langetermijneffecten meeneemt van de lagere energie- en onderhoudslasten van nieuwbouwwoningen. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau RIGO naar de prijs- kwaliteitverhouding van nieuwbouw en bestaande koopwoningen dat volgende week verschijnt en is uitgevoerd in opdracht van de NEPROM (vereniging van projectontwikkelaars)

Onderzoeksbureau RIGO deed in samenwerking met Momentum Technologies onderzoek naar de huidige vraagprijs van nieuwbouwkoopwoningen en van bestaande koopwoningen, in relatie tot de kwaliteit. In het onderzoek zijn verschillende typen woningen op verschillende locaties en tussen verschillende soorten woningmarkten uitgebreid met elkaar vergeleken. Ook is gebruik gemaakt van de data van de huizensite Funda en de nieuwbouwsite Niki, waardoor vergelijking over een groot aantal woningen mogelijk was. Nieuwbouw heeft aantoonbare financiele voordelen ten opzichte van bestaande bouw, zo blijkt uit het onderzoek. In vergelijking met de verkooprijs van oudere woningen (ouder dan 2000) brengt de huidige nieuwbouwwoning het er goed af. Vaak ligt de prijs voor de nieuwbouwwoningen onder de prijs van recent verkochte bestaande woningen. Zeker als de extra kwaliteit en het comfort van de nieuwbouwwoningen wordt meegenomen, is de prijs van de nieuwbouw zeer gunstig. De prijs van recentere bestaande koopwoningen (van na 2000) is in veel gevallen vergelijkbaar met de prijs van de nu te koop staande nieuwbouw woningen. Maar de nieuwe woningen kunnen volgens RIGO op den duur vaak toch voordeliger uitpakken, door hogere energiezuinigheid en lagere onderhoudslasten. Bovendien stimuleren deze factoren de verkoopwaarde en de verkoopbaarheid van de woning.
Volgens de ontwikkelaars maakt de prijsvergelijking duidelijk dat de huidige te koop staande nieuwbouwwoningen zeer scherp ontwikkeld en geprijsd zijn. Bij deze woningen is zeer goed gekeken naar de wensen van de consument.
Zaterdag aanstaande is de Landelijke Nieuwbouwdag, waarop een groot aantal te koop staande nieuwbouwwoningen op de bouwplaats of op papier te bezichtigen is. De NEPROM verwacht dat zodra de consument weer meer vertrouwen in de markt heeft gekregen en financiering geen probleem meer is, zich een sterke vraag naar de gunstig geprijsde nieuwbouwwoningen zal voordoen.
Het onderzoeksrapport is vanaf volgende week beschikbaar bij de NEPROM.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2022
Website by Fundament All Media