Wonen in Elzenhagen Zuid stap dichterbij

Elzenhagen Zuid verandert in een stedelijke woonbuurt vol groen met ruimte voor 1.800 woningen en verschillende voorzieningen. Op 19 december ondertekenden de gemeente, ontwikkelcombinatie CZAN (AM en Blauwhoed) en woningcorporatie Ymere de woningbouwcontracten. Naar verwachting start de realisatie in 2021 en is het project over ongeveer acht jaar klaar.

Co Stor, ambtelijk opdrachtgever bij gemeente Amsterdam: “We zijn verheugd dat we met AM, Blauwhoed, en Ymere goede afspraken hebben vastgelegd over de realisatie en planning van nagenoeg alle woningen. Dit is belangrijk omdat Amsterdam nu meer woningen nodig heeft dan ooit. Deze ondertekening is het contractuele sluitstuk van de ontwikkeling van dit bijzondere gebied tussen de levendige stad en landelijk Noord.”

Diversiteit

Eltjo Bouwman en Wim Looijen namens CZAN: “Van starters tot senioren, van alleenstaand tot gezin: er komt een divers aanbod van grotere en kleinere woningen voor verschillende inkomens in zowel de huur- als de koopsector. We zetten in op de bestaande kwaliteiten van Elzenhagen met veel water en groen. Het wordt een wijk die ontmoeting en spelen stimuleert; een nieuw stuk inclusieve stad.” CZAN 0ntwikkelt de middeldure huurwoningen, de koopwoningen en een deel van de sociale huurwoningen.

Duurzame sociale huurappartementen

Directeur portefeuillevernieuwing Viviane Regout van Ymere: “We zijn blij dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van Elzenhagen Zuid. Er is veel vraag naar betaalbare woningen in Amsterdam. De 207 sociale huurwoningen die Ymere hier ontwikkelt zijn een goede aanvulling op het woningbouwprogramma. De appartementen zijn duurzaam en geschikt voor zowel alleenstaanden als gezinnen. We kijken er naar uit om in 2021 te starten met de bouw en onze huurders bij oplevering te verwelkomen in hun nieuwe thuis.”

Toekomstig woningaanbod

In Elzenhagen Zuid is 30 procent van het woningaanbod bestemd voor sociale huur, 20 procent voor middeldure huur en 50 procent voor de vrije sector koop en huur. Het gebied bestaat straks uit drie buurten: Noordbuurt, Zuidbuurt en Singelstrook. In de Noordbuurt komen woonblokken met appartementen en ongeveer 65 zelfbouwkavels. In de Zuidbuurt komen kleine appartementenblokken in een parkachtige en autoluwe omgeving. De Singelstrook biedt ruimte aan appartementen met hoogteaccenten van maximaal 56 meter. Verder worden de huidige tijdelijke woonunits van de Volksbond Amsterdam vervangen door circa 55 vaste zorgwoningen en opgenomen in de bebouwing van de

Singelstrook. Naar verwachting wordt het bestemmingsplan voor Elzenhagen Zuid in februari ter besluitvorming voorgelegd.

Verschillende voorzieningen

In het gebied komen verschillende sport- en onderwijsvoorzieningen. Een nieuwe sporthal vervangt de huidige sporthal en biedt plaats aan verschillende sporten. De huidige atletiekbaan krijgt een nieuwe plek in het park en wordt openbaar. Verder komen er twee nieuwe scholen en een moskee met cultureel centrum. Ook wordt er een groot park langs het Noordhollandsch-Kanaal aangelegd.

Gebiedstransformatie Centrumgebied Amsterdam Noord

De ontwikkeling van Elzenhagen Zuid maakt deel uit van de gehele gebiedstransformatie van het Centrumgebied Amsterdam Noord (CAN), het nieuwe centrum van het noordelijke deel van Amsterdam. Het gebied ligt tussen de Nieuwe Purmerweg, de Ring A10, het Olof Palmeplein en het Noordhollandsch Kanaal en wordt in fasen ontwikkeld. In het hart van CAN ligt het beginstation van de Noord/Zuidlijn, waarmee Amsterdam CS binnen vijf minuten bereikbaar is.

Eerder realiseerden AM en Blauwhoed in het CAN-gebied al de woonwijk Elzenhagen Noord bestaande uit circa 600 woningen en appartementen. In Noorderkwartier worden binnenkort 94 ruime gezinswoningen opgeleverd en is recent de bouw van 388 zelfstandige studentenwoningen in de sociale huur gestart. Daarnaast geeft CZAN het Stationsgebied op kavel 1N2 een nieuwe kwaliteitsimpuls met de ontwikkeling en realisatie van 184 huurappartementen, 177 studentenappartementen, twee hotels en bijbehorende voorzieningen. Begin 2020 start op kavel Z1 bovendien de realisatie van nog eens 288 sociale huurwoningen en 1000 m2 commerciële ruimte. 

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2022
Website by Fundament All Media