Vof GZG (Heijmans en AM Real Estate Development) en FMT vastgoedbeheer winnen LEEGaward voor Groot Ziekengasthuisterrein ’s-Hertogenbosch

Den Bosch, 22 oktober 2013 – Vof GZG (bestaande uit Heijmans en AM Real Estate Development) en FMT vastgoedbeheer hebben de LEEGaward gewonnen voor de tijdelijke invulling van het Groot Ziekengasthuisterrein (GZG) in ’s-Hertogenbosch. Deze prijs – een initiatief van PropertyNL en de Vereniging Leegstandbeheerders Nederland – is een erkenning voor de meest creatieve en sociaal verantwoorde tijdelijke invulling van leegstaand vastgoed. De samenwerkende organisaties hebben de award gewonnen vanwege de tijdelijke bestemming van het GZG-terrein dat is uitgegroeid tot een creatieve broedplaats in ’s-Hertogenbosch.

lampen

In Nederland is sprake van een overaanbod aan kantoren en andere gebouwen. Zo stond begin 2013 ongeveer 15 procent van de kantoorvoorraad in Nederland leeg. De leegstand in Nederland is hiermee het hoogste in Europa. Het tijdelijk uitruilen van leegstaande gebouwen tussen eindgebruikers biedt eigenaren de mogelijkheid vaste kosten te verminderen, terwijl de tijdelijke huurder flexibel over ingerichte woon- of werkruimte kan beschikken tegen kosten die lager liggen dan de markt. De herontwikkeling van het GZG – een initiatief van de vof GZG en de gemeente Den Bosch – is hiervan een goed voorbeeld. FMT kreeg het ontwikkelgebied tijdelijk in gebruik om de periode tussen het vrijkomen van het terrein en de daadwerkelijke sloop, renovatie en nieuwbouw op een nuttige manier te overbruggen.

De vaak monumentale gebouwen van het voormalige ziekenhuis kregen tijdelijk een nieuwe bestemming. Zo wordt de voormalige verpleegstersflat, de Zusterflat, tot de sloop bewoond door negentig bewoners. Op de begane grond van deze flat zijn verschillende ateliers en expositieruimtes gevestigd. Daarnaast biedt het GZG ruimte aan ruim 30.000 m² kantoren en creatieve ruimtes. Een gedeelte hiervan bestaat uit monumentale gebouwen die in de nieuwe bestemming gehandhaafd blijven. In totaal zijn er bijna 150 partijen actief: van web designers, fotografen, kledingontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars tot een reisbureau, een chocolaterie en een advocatenkantoor.

Dynamisch en inspirerend
“We stonden voor de uitdaging om het GZG leefbaar te maken, de historische gebouwen in stand te houden en het terrein op de kaart te zetten als een nieuw te ontwikkelen deel van de binnenstad. We zijn er in geslaagd deze ambities te realiseren. Het terrein is uitgegroeid tot een begrip in Den Bosch en we zijn trots dat we deze prijs hebben gewonnen. We zien dit project als hét uitgangspunt voor de werkwijze van FMT”, vertelt Mattijs Manders, algemeen directeur van FMT. “Er wonen en werken zo’n 250 mensen op het GZG. We beschouwen deze award als een mooie erkenning voor de manier waarop we invulling hebben gegeven aan het bijzondere, te herontwikkelen, deel van de Bossche binnenstad”, aldus Harwil de Jonge, projectdirecteur namens Vof GZG

Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media