Vijf vragen aan Caroline Bos, nieuwe directeur AM Concepts en bouwmeester AM

Vanaf 1 januari 2020 is Caroline Bos, Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, de nieuwe directeur AM Concepts en Bouwmeester AM. De komst van Caroline brengt internationale ervaring, nieuwe inzichten en innovaties met zich mee waarmee de conceptuele kracht van AM verder wordt versterkt. Ook richt zij zich de komende drie jaar op het verder brengen van de maatschappelijk thematische agenda van AM. In dit korte interview geeft ze antwoord op de vragen over haar toekomstige rol bij AM.

Wat was voor jou de doorslaggevende reden om bij AM aan de slag te gaan als directeur concepts / bouwmeester AM?

Het begon met nieuwsgierigheid. De uitnodiging verraste me. Hij kwam op een goed moment, want ik had er net acht jaar opzitten met heel veel reizen. Overal op de wereld gaf ik lezingen en presentaties voor UNStudio. Nu was ik (deels, want ik blijf natuurlijk actief als Co-Founder van UNStudio) toe aan iets anders, dichter bij huis. Een ook inhoudelijk iets nieuws leren trok me aan. Ik ging de gesprekken open in, maar op dat moment was ik nog niet helemaal overtuigd dat ik het ook echt zou doen, mocht het zover komen. Wat de doorslag gaf, was het vertrouwen dat ik had in Ronald Huikeshoven en de beslissing die hij en AM zouden nemen en het warme gevoel dat ik kreeg zodra ik het AM Huis binnen stapte.

Welke (internationale) ervaring zal je willen inbrengen bij AM en heb je daarbij bepaalde onderwerpen in gedachten al?

Wonen, werken, leven. Daar gaat het uiteindelijk om, of je nu woont in Bangalore, Melbourne of Amersfoort. Ik heb het ontwerpen van woningen van nabij meegemaakt op allerlei locaties waar zich onder hoge druk snelle ontwikkelingen voltrekken. Mixed-use is misschien wel de nieuwe gouden standaard aan het worden. Hoe gaat dat ons vak beïnvloeden? En met ‘ons’ bedoel ik dan in dit geval AM. Het is niet gemakkelijk om mixed-use te ontwikkelen. Internationale projectontwikkelaars stoppen ongelofelijk veel tijd en energie in het aantrekken van partijen voor bijvoorbeeld retail, een hotel, serviced apartments en gewone appartementen, kantoren, naast meer publieke en culturele programma’s. Soms allemaal onder één dak.

AM werkt vanuit vijf maatschappelijke thema’s; is er een thema die het meest dichtbij staat bij jou in jouw professie?

Ik vind het juist interessant dat er diverse thema’s zijn en zou met de thematrekkers binnen AM op zoek willen gaan naar nog meer verbindingen er tussen. Ik ben een groot voorstander van een relationele benadering van gebiedsontwikkeling. Sommige thema’s zijn nieuwer op de agenda, andere hebben een hogere globale urgentie, maar ze zijn allemaal belangrijk. Door de thema’s in samenhang met elkaar te zien kan er nog meer uitkomen, denk ik. Als eerste ga ik trouwens aanhoren wat er allemaal al gedaan wordt; ik merk nu al met hoeveel inzet eraan wordt gewerkt en hoeveel er in zit.

Welke rol kan volgens jou de directeur AM Concepts / Bouwmeester AM nog beter pakken?

Dat is een leuke en lastige vraag. Ik wil beginnen met Hilde een heel groot compliment te geven. Ik merk aan iedereen die ik spreek hoe inspirerend ze is geweest voor AM, en dat gaat nog jaren doorwerken. Ik breng natuurlijk weer andere ervaringen en invalshoeken mee. Wat ik heel interessant vind en waar ik me bij UNStudio ook op heb gefocust is het strategisch positioneren van het bureau. Ik ben altijd benieuwd naar wat de anderen waar wij ons aan meten doen. Maar ook naar wat er gebeurt in de wereld. Welke kant beweegt het op? Wat betekent dat? Of het nu gaat om Instagram of die grote prijsvraag waar je per se bij wil zitten – hoe je daar mee omgaat zegt veel over je identiteit en beïnvloedt je toekomst.

Hoe denk jij dat het vak over drie jaar is veranderd?

Meer co-creatie misschien? Samenwerken is al belangrijk en wordt nog belangrijker. En inclusiever. De betrokkenheid van iedereen, in elke rol, is van belang. Ik ben geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen als professional, maar ook als Nederlandse inwoner. We zijn allemaal stakeholders op deze planeet.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media