”Thuis bij één van de voorlopers in verpleeghuiszorg”

Samen aftellen en een ferme druk op de rode knop waren het startsein voor de officiële opening van Hofje Wendakker in Heerde. Minister Hugo de Jonge opende met een lasershow deze kleinschalige woonvorm voor ouderen met dementie. De locatie werd volop in het licht gezet. ”Wonen zoals je dat voor je broer, je zus, je vader, je moeder zou wensen. Wonen bijna net als thuis. Dit is een van de zorglocaties in Nederland waar dat helemaal tot zijn recht komt. Daarmee is Viattence voorloper in de ouderenzorg”, aldus De Jonge

Fotobijschrift v.l.n.r.: emeritus hoogleraar Hans Reinders, presentatrice Angelique Kruger en minister Hugo de Jonge

Het wonen net als thuis wilde de minister graag met eigen ogen zien. Hij sprak met bewoners, medewerkers en mantelzorgers en bracht zelfs een bezoekje aan de dierenweide. Het meest bijzondere was dat één van de bewoners bedacht dat hij toch graag zelf aan de minister wilde vertellen hoe hij het vindt bij Viattence, waarna beiden als voormalig hoofdonderwijzer nog even in gesprek gingen over de stand van het onderwijs.

Hofje Wendakker bestaat uit twaalf zorgwoningen gebouwd in een hofje. Elke woning biedt plaats aan 8 bewoners. Totaal dus 96 bewoners. Het geheel gaat deel uitmaken van een zogenoemde inclusieve wijk, waarbij zorg onderdeel is van de wijk. Het open karakter van het ontwerp, zoals de aantrekkelijke binnentuin van het hofje stimuleert ontmoeting tussen alle bewoners van de wijk.

Hofje Wendakker kwam tot stand door intensieve samenwerking tussen Zorgvastgoedontwikkelaar Vitaal ZorgVast, investeerder Apollo Zorgvastgoedfonds, gemeente Heerde en Viattence. BAM Wonen bouwde het concept dat is ontworpen door architect Evelien van Veen.

Tijdens de aftrap van de bijeenkomst benadrukten de samenwerkingspartners nog een keer dat ze er samen alles aan hebben gedaan om de bewoners een nieuw ‘thuis’ te geven. Daar is in de bouw op alle mogelijke manieren rekening mee gehouden. De innovatieve technologie is slim weggewerkt. De zorgwoningen hebben de beleving en uitstraling van een gewone woning.

Door Viattence wordt de visie op zorg  getoetst door de kwaliteit te meten op basis van observaties.  Hans Reinders, emeritus hoogleraar ethiek en grondlegger van het concept Beelden van Kwaliteit lichtte dat toe aan de hand van zijn pas verschenen boek ‘Kwaliteit als ervaring.’

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media