Syntrus Achmea koopt 230 zeer energiezuinige woningen in Utrecht van AM voor pensioenfonds PME en zorgvastgoedfonds

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft voor zijn institutionele klanten in totaal 230 huurwoningen gekocht op de voormalige NPD-locatie in de Utrechtse wijk Overvecht. Verkoper is gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. De bouw van de ultra energiezuinige woningen begint in april. De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2021.

Aan de Brailledreef, naast Winkelcentrum Overvecht, stond jarenlang het sorteercentrum van de Nederlandse Pakket Dienst (NPD). De locatie wordt nu omgevormd tot woongebied met drie appartementengebouwen en een woontoren voor studenten. Syntrus Achmea neemt daarvan twee gebouwen in portefeuille: een voor pensioenfonds PME en een voor het Achmea Dutch Health Care Property Fund (ADHCPF).
In het gebouw van PME worden 112 appartementen gerealiseerd met een gemiddelde grootte van 70 m2 plus een commerciële ruimte van 315 m2.. Het gebouw van het zorgvastgoedfonds bestaat uit 94 levensloopbestendige woningen variërend van 44 tot 86 m2, een commerciële ruimte van 655 m2. en een atrium van 1395 m2. Daarnaast komen er drie groepswoningen met in totaal 24 units voor dementerende ouderen. Het zorgvastgoedfonds gaat deze woningen verhuren aan een zorginstelling.

Ultra energiezuinig
Alle appartementen zijn ultra energiezuinig, dankzij een collectieve Warmte Koude Opslag (WKO) gekoppeld aan zonnepanelen op de daken en individuele warmtepompen. Dat resulteert in een EPC-norm van -0,02 en een GPR van 8,50. Bewoners zien dat terug in een comfortabele woning met een heel lage energierekening. In een later stadium komen mogelijk ook elektrische deelauto’s beschikbaar voor de huurders.
“Wij zijn heel blij met de aankoop van deze zeer energiezuinige appartementen”, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Vermogensbeheer bij PME. “Zij voorzien in een grote behoefte aan betaalde huisvesting in Utrecht, dragen met de lage CO2-uitstoot bij aan het Klimaatakkoord en zullen de deelnemers in het pensioenfonds naar verwachting een langjarig, stabiel rendement opleveren.”

Grotere vraag naar appartementen waar senioren langer zelfstandig kunnen wonen
Het zorgvastgoedfonds van Syntrus Achmea breidt met zijn acquisitie de portefeuille in de Randstad verder uit. “Met de vergrijzing ontstaat juist in de grote steden een grote vraag naar goede appartementen waar senioren langer zelfstandig kunnen wonen”, zegt fondsmanager Marco Mosselman van het ADHCPF. “Daarbij is het een plus als ouderen eventueel in hetzelfde complex kunnen blijven als zij intensievere zorg nodig hebben.”

Brecheisen bedrijfsmakelaars heeft AM geadviseerd in deze transactie.

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media