Start bouw huurwoningen Othene Zuid

Rapporten wijzen het uit, vanuit de markt is er al geruime tijd een roep naar en ook in de Woonvisie voor Zeeuws-Vlaanderen wordt vermeld: er is grote vraag naar huurwoningen in het middensegment. Huurders, boven de sociale huurgrens, staan te trappelen om een woning het liefst gisteren al te betrekken. Zo ook in Othene Zuid. Op dinsdag 13 april was het zover: de start van de bouw van 30 huurwoningen en 8 koopwoningen aan de Spitswerf en Botter.

Foto v.l.n.r.:  Joris Jansen ( AM Zeeland), Ivo Mattheeuws ( Kennedy West Vastgoed), burgemeester Jan Lonink (Gemeente Terneuzen), Gino van Driessche (AM Zeeland), Rik Hulsman (MorgenWonen)
Fotograaf: Reggie Goole

Werknemers die naar onze regio verhuizen om bij bijvoorbeeld grote bedrijven in de Kanaalzone aan de slag te gaan en die bijv. snel en tijdelijk woonruimte nodig hebben. Startende ondernemers en zzp’ers die nog geen hypotheek kunnen krijgen. Vlamingen die in hun regio geen geschikte woning kunnen vinden, maar wel in de buurt van hun werk in Terneuzen, Antwerpen of Gent willen wonen. Het is een greep uit de snelgroeiende doelgroep voor huurwoningen in het middensegment.

Veel vraag naar huurwoningen

Bij AM Zeeland, projectontwikkelaar van onder meer Othene Zuid, merkte men al langere tijd dat er vraag is naar huurwoningen boven de sociale huurgrens. “We doen regelmatig onderzoek om ons aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen van de toekomstige bewoners”, legt directeur Gino van Driessche uit. “Daarbij merkten we dat er behalve vraag naar koopwoningen ook veel vraag naar huurwoningen is. Bovendien hoorden we hetzelfde geluid vanuit de gemeente Terneuzen. Daar wilden we dus graag samen op inspelen.”

Investeerders

AM Zeeland ging op zoek naar partijen die hierin wilden investeren. Die vonden ze in MorgenWonen en de Zeeuwse partij Kennedy West Vastgoed. “Ik zag meteen de potentie”, reageert Ivo Mattheeuws van Kennedy West Vastgoed. “Terneuzen heeft een fantastische centrale ligging tussen het groeiende North Sea Port, Antwerpen, Gent en Vlissingen. Dat biedt veel economisch perspectief. De noodzaak voor betaalbare huurwoningen is groot in Zeeuws-Vlaanderen. In het middensegment is er nauwelijks huuraanbod. Othene is bovendien een heel prettige wijk vol ruimte en rust en heeft een hele grote aantrekkingskracht op jonge gezinnen. Het is goed voor de regio dat ze hier kunnen blijven.”

Circulaire en betaalbare huurwoningen

De partijen hebben nu een plan met 38 woningen ontwikkeld volgens het concept van MorgenWonen: de woningen worden gebouwd met het oog op ‘morgen’. Dit is stedenbouwkundig en qua programma afgestemd met de gemeente Terneuzen. Rik Hulsman van MorgenWonen: “Het zijn comfortabele en gezonde prefab woningen van hoge kwaliteit, onderhoudsvriendelijk en energieneutraal. Ze voldoen aan alle eisen van nu, maar zijn ook gebouwd voor de toekomst. De woningen zijn circulair. Van iedere woning wordt een materialenpaspoort gemaakt, zodat we alle onderdelen kennen en kunnen hergebruiken. Zo kan na gebruik alles gedemonteerd en elders opgebouwd worden.” Doordat er volgens een standaard prefab concept wordt gewerkt, zijn de woningen van MorgenWonen betaalbaar en is de bouwtijd op locatie uitzonderlijk kort.

Veel interesse

Ivo Mattheeuws: “Voor dit project staan er al meer geïnteresseerden ingeschreven dan dat er woningen zijn. Er is gewoon heel veel behoefte aan huurwoningen voor het middensegment, boven de sociale huurgrens. Ik ben al bij meerdere nieuwbouwprojecten met huurwoningen betrokken geweest, in de Puttingsstraat in Sint Jansteen bijvoorbeeld. Ook daar waren binnen enkele maanden alle woningen verhuurd. We krijgen nu alweer de vraag wanneer er nieuwe projecten komen.”

Bouw gestart

De start van dit project is in ieder geval een feit. Op dinsdag 13 april ging de eerste paal de grond in. Ook burgemeester Jan Lonink had hierin een voorname rol. “Mede, dankzij burgemeester Lonink is het Kanaalgebied ontwikkeld tot wat het nu is”, begint Gino van Driessche. “Daardoor zijn ook investeerders nu overtuigd van de enorme potentie van deze regio. Waar velen voorheen terugdeinsden vanwege de stempel ‘krimpgebied’, zijn ze nu enthousiast om hier in huurwoningen te investeren. Daar wil ik burgemeester Lonink hartelijk voor danken.”

Jan Loninkpad

Die dankbaarheid werd niet alleen in woord geuit, maar ook in daad. Het nieuwe straatnaambord werd onthuld: ‘Jan Loninkpad’.

 

Voor meer informatie zie ook:
Othene Zuid: https://www.othene.nl/
MorgenWonen: https://www.morgenwoneninterneuzen.nl/
Gemeente Terneuzen: https://www.terneuzen.nl/

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media