Samenwerkingsovereenkomst SEIN, AM en Eigen Haard voor herontwikkeling De Cruquiushoeve

Wonen, zorg, stadslandbouw en groene recreatie op Landgoed Wickevoort
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) heeft op 14 februari een samenwerkingsovereenkomst gesloten met gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en woningstichting Eigen Haard voor de herontwikkeling van haar huidige locatie De Cruquiushoeve in Cruquius (gemeente Haarlemmermeer). Dit terrein van 56 hectare biedt straks plaats aan zowel de zorg-, woon- en onderwijsvoorzieningen van SEIN als aan een nieuw woongebied met maximaal 1.000 woningen inclusief voorzieningen voor stadslandbouw en groene recreatie. Het woongebied zal Landgoed Wickevoort gaan heten.

schetsSEIN lr

De overeenkomst komt voort uit een selectieprocedure die SEIN in juli 2012 is gestart. De stichting zocht samenwerking met partijen die nieuwe functies (waaronder wonen) aan de locatie zouden kunnen toevoegen met behoud van het bijzondere karakter van De Cruquiushoeve. Na een grondige procedure is de combinatie AM en Eigen Haard geselecteerd.

Zorgvuldige inpassing
Deze partijen hebben in samenwerking met landschapsarchitect Michael van Gessel en AM Concepts een plan ontwikkeld waarbij de nieuwe woningen via een zogenoemde kamer=kavelstrategie zorgvuldig en fasegewijs in het landschap worden ingepast. Zij gaan nu de plannen uitwerken met SEIN en de gemeente Haarlemmermeer. Ook belangstellenden, omwonenden en andere belanghebbenden zullen hierbij actief worden betrokken. Deze aanpak is gebaseerd op het Nieuwe Business Model van AM, waarbij wordt ontwikkeld op basis van conceptuele kracht, innovatie en co-creatie.

Huur- en koopwoningen
AM en Eigen Haard zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Landgoed Wickevoort met maximaal 1.000 woningen voor huur en koop. Zo ontstaat een levendige en vitale wijk waar plek is voor iedereen. Eigen Haard verhuurt een deel van de huurwoningen in de sociale sector en beoogd belegger Bouwinvest is voornemens een deel van de woningen in de vrije sector huur aan te bieden. AM en Eigen Haard zijn aanbieder van de koopwoningen voor particulieren. Co-maker BAM Woningbouw is verantwoordelijk voor de realisatie. Meer informatie over het plan is te vinden op www.wickevoort.nl.

Cruquiushoeve
De Cruquiushoeve is gesitueerd tussen Heemstede en Hoofddorp. Het toekomstige woongebied grenst aan de Haarlemmermeersche Golfbaan, de Ringvaart en het stoomgemaal Cruquius en ligt dichtbij zee, Schiphol, Haarlem en Amsterdam. Het nieuwe woongebied zal vanaf het begin profiteren van het parkachtige groen met volgroeide bomen op de Cruquiushoeve, de oudste bomen in de Haarlemmermeer. Bovendien kunnen toekomstige bewoners gebruik maken van de aanwezige voorzieningen zoals een kinderboerderij, sporthal, café, winkel, manege, zwembad en stadsboerderij. Boer Bos zal een actieve rol spelen op Landgoed Wickevoort. Hij zet vanuit de Agnetahoeve activiteiten op het vlak van stadslandbouw op en draagt bij aan het gebiedsbeheer.

De naam Landgoed Wickevoort vindt zijn oorsprong in de Heemsteedse familie Van Wickevoort Crommelin. Deze familie exploiteerde in de negentiende eeuw de Cruquiusboerderij in de toen nog jonge Haarlemmermeerpolder.

Profielen partners

SEIN
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) is een kennis- en expertisecentrum voor mensen met epilepsie en verwante aandoeningen. SEIN is gespecialiseerd in diagnose, behandeling, begeleiding en wetenschappelijk onderzoek van en naar epilepsie. Om dit mogelijk te maken beschikt SEIN over drie klinische centra, twaalf poliklinieken, woonvoorzieningen, speciaal onderwijs en slaapcentra.

AM
Inspirerende en duurzame leefomgevingen bedenken en ontwikkelen, dat is de passie van AM. Wij betrekken actief alle belangen en belanghebbenden in een open planproces om de soms verborgen kracht van locaties – zowel in de stedelijke omgeving als in het landelijk gebied – te benutten. Wij doen dit betrokken, creatief, daadkrachtig, transparant en vol bezieling. Duurzaamheid is daarbij een integraal onderdeel van onze projecten. In samenwerking met overheden, beleggers, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en consumenten ontstaan hierdoor bijzondere en kwaliteitsrijke gebieden om in te wonen, werken, winkelen en recreëren. AM zorgt hiermee voor kwaliteit van ruimte én kwaliteit van leven.
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep.

Eigen Haard
Eigen Haard zorgt voor goede en betaalbare huisvesting in de Metropoolregio Amsterdam voor mensen die dat het meest nodig hebben. We werken, samen met onze partners, aan vitale en leefbare wijken in een gezonde regionale woningmarkt. Eigen Haard beheert ruim 61.000 woningen en bedrijfsruimten.

Download PDF

AM - Inspiring Space Inspiring Space
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2023
Website by Fundament All Media