Schalkwijk

Het hart van het naoorlogse woongebied Schalkwijk in Haarlem wordt door AM ingrijpend vernieuwd. Op de plek van een grote parkeerplaats – het Floridaplein – worden circa 150 woningen, twee supermarkten, winkels en een openbare parkeergarage met circa 600 plaatsen gerealiseerd.

De ontwikkeling van dit gemengde plan betekent een belangrijke doorbraak in de gebiedsontwikkeling van ‘Schalkstad’, die door de gemeente Haarlem is geïnitieerd. Hierbij wordt het verouderde winkelgebied van Schalkwijk – gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw – ingrijpend getransformeerd, tot een aantrekkelijk stadsdeelcentrum. Zo wordt onder meer het gebouw van de voormalige V&D afgebroken. Bij de vernieuwingsoperatie werkt de gemeente nauw samen met de vereniging van eigenaren van het centrum. 

Het plan van AM maakt onderdeel uit van de eerste fase van Schalkstad. Het dient als vliegwiel om straks ook op andere locaties in het gebied nieuwbouw te realiseren. Verantwoordelijk voor het ontwerp is architect Sjoerd Soeters met zijn bureau PPHP architecten. Het plan voor de openbare ruimte is gemaakt door Buro Lubbers landschapsarchitectuur en stedenbouw. De nieuwbouw neemt een deel van het Floridaplein in; het resterende deel van het bestaande parkeerterrein wordt een nieuw ingerichte openbare ruimte plus een nieuw marktplein.

 

Ligging op de kaart

AM - Inspiring Space Ontwikkelaars van impact
Regulated by RICS
AM is onderdeel van Koninklijke BAM Groep NV © AM 2024
Website by Fundament All Media